Korábban már írtunk a blogon a CSOK 2024 és a Babaváró hitel 2024 feltételeiről, emellett 2023 júliusában és decemberében nagy változásokról döntött a kormány a falusi CSOK esetében is. Mutatjuk, hogy a falusi CSOK 2024 kapcsán mit érdemes tudni a bővítés és korszerűsítés kapcsán.

Falusi CSOK 2024

A legfontosabb változás az, hogy jelentősen nőtt a támogatás összege, így ma már 1 milliós, 4 milliós, illetve 15 milliós vissza nem térítendő támogatás is elérhető a 2630 preferált kistelepülésen előre vállalt és meglévő gyerekek után egyaránt.

A falusi CSOK mellé áfa-visszatérítés is jár, a kistelepüléseken megmaradó CSOK-hitel és az új CSOK Plusz közül az egyikkel kombinálható, és a babaváró hitellel együtt is felvehető.

Hogyan érinti a CSOK Plusz 2024 a lakásvásárlást?

Falusi CSOK 2024: mire vehető fel és mekkora összeg?

Decemberben pontosította és egységesítette a kormány, hogy 2024. január 1-jétől pontosan mire és milyen összegben lesz felvehető a falusi CSOK. A falusi CSOK továbbra is a preferált kistelepüléseken fekvő vagy külterületi (tanya, birtokközpont) lakásnak minősülő

  • új családi ház vásárlása vagy építése vagy
  • használt lakás vásárlása és bővítése, illetve korszerűsítése vagy
  • kisebb összegben (lásd alább) meglévő használt lakás bővítése, illetve korszerűsítése

céljából vehető igénybe, új építésű társasházi lakásra nem. Nem változott, hogy használt lakás vásárlására akkor használható fel, ha egyúttal a lakás korszerűsítésére és/vagy bővítésére is igénybe veszik a kedvezményt. Az összegek viszont emelkedtek:

  • egy gyermek esetén a korábbi 600 ezer forintos összeg 1 millióra,
  • két gyermek esetén a korábbi 2,6 milliós összeg 4 millióra,
  • három gyermek esetén a korábbi 10 milliós összeg 15 millióra emelkedett 2024. január 1-jétől.

Használt lakás vásárlása és bővítése, illetve korszerűsítése esetén a felvett 50%-a fordítható magára a vásárlásra, a másik fele a bővítésre, illetve korszerűsítésre.

Babaváró hitel 2024 – Használható-e önerőként lakásvásárláshoz, építkezéshez?

Mi számít bővítésnek és korszerűsítésnek?

Lakás bővítésének minősül a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenység, ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést, valamint az emelet-ráépítést is. Meglévő épület, épületrész vagy építmény átalakítása nem minősül a lakás bővítésének.

Kövess minket Facebook oldalunkon is >>

A családi otthonteremtési kedvezmény a következő korszerűsítési munkálatokhoz igényelhető, egyszerre többhöz is: a) víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése, b) fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel, c) központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is, d) az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat, e) a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje, f) tető cseréje, felújítása, szigetelése, g) kémény építése, korszerűsítése, h) belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, illetve vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást, i) a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30 százalékáig, valamint j) a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20 százalékáig.

Fontos számunkra, hogy a rugalmas munkavégzés, a versenyképes ár és a magas minőség továbbra is a védjegyünk maradjon. Ennek érdekében örömmel válaszolunk minden olyan felmerülő kérdésre, amely segíti az árajánlat pontos elkészítését, illetve a közös munkát.

Emailt írok nektek >>