Azt gondolhatnánk, hogy a tapétázás egy ősrégi technika, amivel már senki nem számol a lakberendezés során. Annál meglepőbb a tény, miszerint ez a burkolattípus a design tapéták térhódításával sokkal nagyobb népszerűségnek örvend, mint korábban bármikor. Összegyűjtöttük azokat a tudnivalókat, amelyekkel a tapétázás kapcsán mindenképpen érdemes számolni.

Miért érdemes a tapétázást szakemberre bízni?

Korántsem azért, mert a tapétát ne tudnánk saját kezűleg felhelyezni a falra. A tapétázás akkor lesz tökéletes, ha a falfelület teljesen egyenes, és remek állapotban van.

Vizesedés esetén először az okokat kell megszüntetni, utána következhetnek a munkálatok. Amennyiben a fal tele van lyukakkal, szögekkel, esetleg tiplikkel, azt is orvosolni kell, akárcsak a repedéseket. Első látásra könnyűnek tűnhet a glettelés, de még az ezermesterek is egyetértenek abban, hogy a gletteléshez bizony érteni kell, hogy szép legyen a végeredmény. Jobb ezt rutinos festőre bízni.

Vizesedés & lakásfelújítás – A vizesedés megszüntetése és megelőzése

Az anyagigény nem túl nagy, ecsetekre, tapéta rollerre, egyengetőre, éles ollóra, colstokra, vödörre, szivacsra, vonalzóra és védőfóliára biztosan szükségünk lesz a tapéta és a ragasztó mellett.

A cél az, hogy a tapéta tökéletese illeszkedjen, függőlegesen álljon, igazodjon a szegélylécekhez, és ne legyen hullámos. Ugye máris jobb ötletnek tűnik megbízni a munkálatokkal egy szakembert?

Melyek a tapétázás legfontosabb lépései?

A tapétázás menete egyszerű, egy meghatározott logikai sorrendet követ. Ez a következő:

 • A fal előkészítése és a régi tapéta eltávolítása
 • A falfelület alapozása
 • A mennyezet festése
 • A tapéta felragasztása
 • A szegélylécek felhelyezése és a tapéta tisztítása

Kövess minket Facebook oldalunkon is >>

Milyen tapétát válasszunk?

A legfőbb érv a tapéta mellett az, hogy költségtakarékos megoldás, ráadásul érdekesebbé tehetünk vele egy-egy helyiséget.

A falaink folyamatosan szem előtt vannak az otthonunkban, ezért célszerű az igényes, és látványos munkához ragaszkodni.

Pantone 2024 – Peach Fuzz a lakberendezésben és a lakásfelújításban

Rengeteg típus közül válaszhatunk, de mielőtt lecsapnánk a nekünk tetsző színre vagy mintára, nézzünk kicsit a kulisszák mögé, és vizsgáljuk meg a tapétát más tulajdonságai szerint is. Melyek ezek?

 • Döntsük el, mely helyiségekben mely falakra kerül majd tapéta, és számoljuk ki az ajtók és ablakok számát figyelembe véve, hogy mennyi tekercsre lesz szükségünk
 • Gondoljunk arra is, hogy milyen szerepet tölt be a helyiség. Vízálló tapétára lesz szükségünk? Esetleg gyorsabban kopik majd valamilyen oknál fogva?
 • Vegyük számba, milyen az adott helyiség tájolása, és milyen világításra lesz szükségünk.
 • Szükség van esetleg arra, hogy egy jól megválasztott mintával optikailag tágítsuk a teret?
 • Ügyelj arra is, hogy van-e a tapétának hőszigetelő hatása, és hogy milyen a fedése.
 • Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, gondoljunk arra, milyen színek és stílusirányzatok dominálnak azokban a helyiségekben, ahova tapéta kerül.

Beltéri falburkolat típusok – 7 burkolat, ami feldobja a falakat

Érdekességek – Lakberendezés & tapétázás

Aki a 30 évvel ezelőtti tapétákat képzeli maga elé, az biztosan örömmel hallja majd, hogy tapétázásnál figyelembe vehetünk igazán izgalmas, akár környezetbarát szempontokat is. A növényirost-alapú és a gyapotrostos tapéta remek választás ilyenkor, míg a fűrészporos tapétát akár többször is átfesthetjük.

Vannak kopottas hatású változatok, egészen sötét színek és tartós selyemtapéták is. A banánlevélmintás tekercseket sokan szeretik, ahogyan a geometriai mintás, a téglamintás és a gyerekszobába való állatos, királylányos, autós változatokat is.

Vizes helyiségekbe a viniltapétát ajánlják, műanyag felületeken és bútorokon az öntapadós tapéta használata is jó döntés.

Fontos számunkra, hogy a rugalmas munkavégzés, a versenyképes ár és a magas minőség továbbra is a védjegyünk maradjon. Ennek érdekében örömmel válaszolunk minden olyan felmerülő kérdésre, amely segíti az árajánlat pontos elkészítését, illetve a közös munkát.

Emailt írok nektek >>