Amikor egy régebben épített, vagy félkész házat vásárolunk, előfordulhat, hogy vizes falakkal találjuk szembe magunkat. A vizesedés okára mihamarabb fényt kell derítenünk, hiszen addig, amíg ez a probléma fennáll, nem haladhatunk érdemben a felújítással. Összegyűjtöttük azokat a hibákat és hiányosságokat, amelyek a vizesedés okai lehetnek.

A vizesedés megszüntetése és megelőzése

Ellenőrizzük a házfalakat!

Abban biztosan egyetértünk, hogyha egy ház nem áll biztos falakon, az hosszú távon semmiképpen nem jelent jót. A masszív, egészséges házfalak, a jó minőségű tető, a megfelelő nyílászárók és a szigetelés olyan alapkövetelmény, amely minden házra érvényes kell, hogy legyen.

Amikor olyan házat veszünk, vagy öröklünk, ami felújításra szorul, általában bontással kezdjük a munkálatokat.

Sokan egy kézben szeretik tudni a felújítással járó teendőket, ilyenkor megbíznak egy kivitelezőt, aki a bontástól a burkoláson, villanyszerelésen és festésen át a sitt elszállításáig minden munkafolyamatot levezényel.

Mennyibe kerül, ha generálkivitelezővel dolgozunk?

A vizesedés azonban már sok esetben akkor is szemmel látható, mielőtt a mesteremberek megszabadítanák a házat a régi burkolatoktól. Foltos falak, felázott tapéta, penész. Egyik sem hangzik jól, nem igaz? Ekkor az a legfontosabb teendőnk, hogy kiderítjük, mi lehet az oka.

Mi lehet a vizesedés oka?

A nedves falaknál több ok állhat a háttérben. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az okok kiderítését, és a vizesedés megszüntetését érdemes szakemberre bízni, mert amellett, hogy nem esztétikus látvány, komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Milyen okokat ellenőrizzünk?

  • A falak vizesedésének gyakori oka a falban húzódó vízvezeték vagy fűtővízcső törése, repedése. Amennyiben valóban a csőtörés a probléma, csőcserére lesz szükség, amit általában szakember végez.
  • Nincs már túl jó állapotban a háztető? Az évek, évtizedek során a cserepek koszosak, mohásak lehetnek, mígnem olyan rossz állapotba kerülnek, hogy a csapadék beszivárog rajtuk keresztül.
  • Azt tapasztaljuk, hogy penészfoltok jelennek meg a nedves falon? Lehetséges, hogy a fal a talajból szív magába nedvességet. Előfordulhat, hogy a ház építésénél nem használtak, vagy nem rendesen használtak kátránypapírt, esetleg az már elöregedett, így a nedvesség felszivárog a meleg falakba.
  • A penészedés oka lehet az is, hogy nem száradt ki teljesen a fal, vagy pedig túl jó a lakás szigetelése. Ebben az esetben a páratartalom a felelős a penészért. Bár a penészt megszüntethetjük speciális spray használatával, de nemcsak a tünetet, hanem az okot is meg kell szüntetnünk, akár egy modern párátlanító berendezés segítségével. A falakat pedig hagyni kell kiszáradni.

Kiemelten fontos! Házfelújításnál érdemes a problémás falfelületet vakolatig lekaparni, majd a faljavítás és glettelés után újra festeni. Ha a festékbe penészgátlót is keverünk, az plusz egy lépés az egészséges, tiszta, száraz fal irányába. Ha a téglákról elmulasztjuk lecsiszolni a kicsapódott sót, az az új vakolatot is károsíthatja.

Beltéri falfesték típusok, tájolás, és a színek pszichológiája

Milyen egészségügyi kockázatokat említettünk?

A vizesedés asztmát, allergiát, megfázásos megbetegedéseket okozhat, és ha így fogalmazunk, az nem véletlen, hiszen okoz is.

Legyinthetünk a problémára, és választhatjuk azt a megoldást, hogy az okokkal nem foglalkozunk, csak gyorsan elfedjük a vizesedő falat egy réteg gipszakartonnal, azonban biztosan senki nem szeretne egy nap arra ébredni, hogy a családban a legkisebb gyerekek fulladásos tüneteket produkálnak a penész állandó jelenlététől.

Az egészség nem játék, nem rendelhetjük a házfelújítást alá a fontosságát.

Kövess minket Facebook oldalunkon is >>

Miért van szükség szakemberek munkájára?

Írásunkban amellett igyekeztünk érvelni, hogy a házfalakat egy felújítás során mindenképpen célszerű száraz állapotba hozni, hogy stabil és biztos falakon álljon a házunk.

Amennyiben a munkálatokat szakemberek végzik, biztosak lehetünk abban, hogy nem vizesedik a fal tovább, hiszen ők a megfelelő technikával, profi alapanyagokkal és szakértelemmel orvosolják a problémát.

Fontos számunkra, hogy a rugalmas munkavégzés, a versenyképes ár és a magas minőség továbbra is a védjegyünk maradjon. Ennek érdekében örömmel válaszolunk minden olyan felmerülő kérdésre, amely segíti az árajánlat pontos elkészítését, illetve a közös munkát.

Emailt írok nektek >>