A bejárati ajtó a legtöbbet használt nyílászáró otthonunkban. Fontos biztonsági funkciót tölt be, ráadásul kényelmi és esztétikai kérdéseket is felvet a bejárati ajtó kiválasztása. Mutatjuk azokat a szempontokat, amelyeket figyelembe kell vennünk a bejárati ajtó vásárlása előtt.

5 fontos szempont – A bejárati ajtó kiválasztása

A bejárati ajtó anyaga

Egy bejárati ajtó kiválasztása során az egyik legfontosabb szempont az anyagválasztás, hiszen a biztonság elsődleges kérdés, ráadásul az ajtót nem 1-2 évre vásároljuk. Érdemes tehát befektetésként tekinteni rá.

A házak, irodák és üzletek bejárati ajtaja általában háromféle anyagból készül, műanyagból, fából és acélból készült modellek egyaránt elérhetők. Mind a három típusnak vannak előnyei és hátrányai, vásárlás előtt érdemes alaposan mérlegelni, majd ezután dönteni.

A nyílászárók kiválasztása – Kínálat, árak, anyagok

Műanyag bejárati ajtó

  • Előnyei: Biztonsági bejárati ajtózárral vannak felszerelve, rengeteg féle színben választhatók, az ajtó közepébe általában egy válaszható formájú/mintájú díszpanel kerül, acél merevítéssel készülnek, leemelésgátló biztonsági pántokkal
  • Hátrányai: Formáját tekintve limitált, a műanyag profilok behatárolják a lehetőségeket, bár készíthető belőle díszpaneles vagy üvegezett verzió fehér és színes változatban is. Biztonsági tulajdonságai a fa és acél társaikhoz képest elmarad.

Fa bejárati ajtó

  • Előnyei: Kivitelezésüknek csak a képzelet szab határt, ebből az anyagból szinte bármilyen elképzelés megvalósítható, teljesen egyedi igények alapján le lehet gyártani. Az ajtók kétféle fából készülhetnek, de fontos tudni, hogy fehér ajtókat csak és kizárólag lucfenyőből lehet készíteni.
  • Hátrányai: Odafigyelést és karbantartást igényel, 2-3 évente javasolt felülkezelni. A fa ajtók nem tűzállóak, szigetelésük is elmarad a műanyag és acél ajtókhoz képest, valamint ez az ajtó típus az, amely legkevésbé ellenáll az időjárás viszontagságainak.

Acél bejárati ajtó

  • Előnyei: Ez a bejárati ajtó típus a legkeresettebb, anyaga és a szerkezete miatt ez a legmasszívabb modell a három közül. Választhatunk hanggátló, fokozott biztonságú betörésgátló, illetve tűzgátló változatot is.
  • Hátrányai: Hátrányai elenyészőek, gyengeségeként a szigetelés említhető, de már az is könnyen kiküszöbölhető.

Nyílászáró csere – Tervezés, anyagválasztás, kivitelezés

A zár típusai

Miután megismertük a műanyag, a fa és az acél ajtótípusok előnyeit és hátrányait, a bejárati ajtó kiválasztása során a második legfontosabb kérdés, hogy milyen zárat szeretnénk hozzá.

A zár lehet kilincs működtetésű, ami azt jelenti, hogy a kilincs felhúzásával zárjuk be a bejárati ajtónk több zárfogadóját, illetve elérhető az a kivitelezés is, mikor kulcs működtetésű a zár. Ebben az esetben csak a kulcsot kell elfordítanunk, hogy az ajtó bezáródjon.

Az ajtó készülhet kívül-belül kilinccsel, illetve kívül tolórúddal is. Ha nem vagyunk biztosak a választásunkban, bátran kérjük ki szakember tanácsát, véleményét.

Kövess minket Facebook oldalunkon is >>

A bejárati ajtó színe

Bár nem biztonsági, nem is kényelmi szempont, bejárati ajtó vásárlás alkalmával mindenképpen találkozunk majd azzal a kérdéssel, hogy milyen színű ajtóra vágyunk.

Színek tekintetében a műanyag nyílászárók sorakoztatják fel a legszélesebb palettát. Hacsak nincs konkrét elképzelésünk a színt illetően, rendelés előtt egy katalógust is átlapozhatunk, amelyben a fehér és a fekete mellett a barna és a szürke minden árnyalata szerepel. Sőt, sötétpiros, kék, khaki vagy akár mohazöld ajtónk is lehet, ha éppen erre esik a választásunk.

Kiegészítő elem, a szúnyogháló

A bejárati ajtó kiválasztása mellett célszerű elgondolkodni a szúnyogháló vásárláson is, hiszen ahogyan közelednek a meleg hónapok, gyakrabban nyitogatjuk az ajtókat, ablakokat. A berepülő szúnyogok, legyek és poloskák mellett a szúnyogháló távol tarthatja a siklókat, egereket és más állatokat is.

A bejárati ajtók elé nyíló szúnyogháló ajtót célszerű választani, extraként kérhetjük rugdosóval is.

A szúnyogháló használatának legnagyobb előnye, hogy nem igényel különösebb karbantartást, emellett komfortosan érezhetjük mellette az otthonunkban.

Hogyan javítja a hőszigetelés az otthonod hatékonyságát?

Extrák

Már-már úgy érezhetjük, mintha egy kémfilmben szerepelnénk, hiszen a fejlett technikának köszönhetően a bejárati ajtók felszerelhetőek ujjlenyomatolvasóval, kódos beléptetőrendszerrel vagy akár egy kártyás beléptetőrendszerrel is.

Lakásfelújítás során, ahogyan az elektromos hálózat felújítása, úgy a nyílászáró csere is általában szóba kerül, főként azért, mert egy régi ház, vagy lakás esetében fontos kérdés a szigetelés is. Ne a nyílászárókon akarjunk spórolni, hamar megmutatkozik majd, hogy jól döntöttünk, amikor lecseréltük a régi, elvetemedett, elgörbült fa nyílászárókat, ha megpillatjuk a fűtésszámlánkon a különbözetet.

 

Fontos számunkra, hogy a rugalmas munkavégzés, a versenyképes ár és a magas minőség továbbra is a védjegyünk maradjon. Ennek érdekében örömmel válaszolunk minden olyan felmerülő kérdésre, amely segíti az árajánlat pontos elkészítését, illetve a közös munkát.

Emailt írok nektek >>