A nyílászárók kiválasztása fontos kérdéskör iroda-, üzlethelyiség vagy lakásfelújítás során, hiszen a megfelelő nyílászárók sokáig velünk maradnak. Hozzájárulnak a komfortérzetünkhöz, befolyásolják a hőszigetelést, emellett rengeteg kiegészítővel és extrával kérhetjük őket. Cikkünkben utánajárunk annak, hogy milyen nyílászárókban érdemes/kell gondolkodnunk, és milyen szempontokra kell figyelnünk a vásárlás során.

A nyílászárók kiválasztása

Milyen a nyílászárók és hozzájuk tartozó kiegészítők palettája?

A legkisebb túlzás nélkül állíthatjuk, hogy igen színes ez a paletta, nem csupán ajtókban és ablakokban kell gondolkodnunk. Akkor miben is pontosan?

 • Ablakok
 • Bejárati ajtó
 • Beltéri ajtók
 • Erkélyajtók
 • Tetőablakok
 • Garázsajtók
 • Párkányok és könyöklők
 • Árnyékolástechnika

A paramétereknél érdemes átgondolni a légkamrák számát, a beépítési mélységet/profil vastagságát, az üveg hőveszteségi értékét, a gumitömítés színét, a gumitömítés fajtáját, a vasalatot, a profil alakját és alaptulajdonságait.

A nyílászárók kiválasztása attól is függ, hogy a műanyag vagy a fa mellett tesszük le a voksunkat.

Nyílászáró csere – Tervezés, anyagválasztás, kivitelezés

Műanyag és fa nyílászárók kiválasztása – Mi a különbség?

A nyílászárók készülhetnek fából, műanyagból, esetleg alumíniumból. Milyen előnyei és hátrányai vannak az egyes típusoknak? Mi alapján hozzuk meg a döntést?

Régen a fa ablakokban nem volt szigetelés, ezért a szellőzés – ha akrtuk, ha nem – megoldott volt. A belső pára könnyedén távozott, ezért ritka volt a penészesedés. Napjainkban a fa ablakokban már van gumitömítés, ezért a légmozgás éppen annyira kizárt, mint a műanyag ablakoknál.

A fa és a műanyag nyílászárók tekintetében az egyik fő kérdés az esztétikum mellett az, hogy milyen gondozást igényelnek. A műanyag ablakok nem igényelnek gondozást, csak le kell mosnunk róluk a port. Ezzel szemben a fa ablakok bizonyos időközönként festést vagy pácolást igényelnek.

A fa nyílászárók nem csak fenyőből, hanem tölgyből vagy akár egzotikus fából is készülhetnek.

Milyen feladatokra számíthatunk egy üzlethelyiség felújítása során?

Nyílászáró árak

Azt gondolhatnánk, hogy csak bepötyögjük a Google keresősávjába, hogy „bejárati ajtó árak” vagy „ablak árak” és máris összeadhatjuk, mennyibe fog kerülni az ablak és ajtócsere otthonunkban. Sajnos azonban a helyzet nem ilyen egyszerű, hiszen az árakat rengeteg tényező befolyásolja.

Vegyünk példának egy átlagos nyílászárót. Hogyan változhat ennek az ára?

 • A funkcionalitást tekintve lehet fix, bukó-nyíló, bukó, nyíló, kétszárnyú (tokosztott, váltószárnyas), toló-bukó, emelő-toló, harmonika, egyéb variált szerkezetek
 • Vegyük figyelembe az üvegezési lehetőségeket. Választhatunk hang-, és hőszigetelést, illetve speciális üvegekkel korlátozhatjuk a belátást is.
 • Ne feledkezzünk meg a kiszállításról! A nagy üvegfelületek szállításánál természetesen a távolság sem mindegy, ráadásul minél nagyobb az üvegfelület nagysága, annál nagyobb a díja a biztonságos beemelésnek, esetleg daruzásnak.

A bejárati ajtóknál, ha lehetséges, még ennél is szélesebb a választék. A hagyományos, klasszikus egyszárnyú ajtó mellett léteznek szimmetrikus és aszimmetrikus kétszárnyú bejárati ajtók és kiegészítő bevilágítók is. Fontos szempont még a tűzállóság, az anyagválasztás, a zártípus kiválasztása, és a kilincs típusa is.

5 tipp, hogy ne állítson kihívások elé a bejárati ajtó kiválasztása

Reméljük, így már sikerült értékeltetnünk, hogy miért adnak szívesebben nyílászáró csere esetén a szolgáltatók egyedi árajánlatot. Mi sem tudjuk megjósolni azt, hogy mennyibe fog kerülni a csere addig, amíg nem ismerjük a pontos igényeket.

A nyílászáró kiválasztása jó esetben hosszú távra szóló döntés, ezért érdemes mérlegelni iroda-, üzlethelyiség és lakásfelújítás során a felmerülő tényezőket.

Kövess minket Facebook oldalunkon is >>

Hogyan válasszunk szakembert?

Ahhoz, hogy biztosak lehessünk a tartós végeredményben, érdemes olyan ablakost választani, aki összeveti az igényeinket, a méreteket és a lehetőségeket, és ennek függvényében ad javaslatot és árajánlatot. Így kellően tájékozottak leszünk, és elkerülhetjük a plusz kiadásokkal járó kellemetlenségeket.

Fontos számunkra, hogy a rugalmas munkavégzés, a versenyképes ár és a magas minőség továbbra is a védjegyünk maradjon. Ennek érdekében örömmel válaszolunk minden olyan felmerülő kérdésre, amely segíti az árajánlat pontos elkészítését, illetve a közös munkát.

Emailt írok nektek >>