Nyílászáró csere

Egy lakásfelújítás vagy teljes körű házfelújítás során indokolttá válhat az ablakok és az ajtók cseréje. Amennyiben a nyílászáró csere mellett döntünk, számos szempontot kell mérlegelnünk, mielőtt sor kerül a tényleges munkára. Mutatjuk, melyek a legfontosabb tudnivalók.

Nyílászáró csere – Tervezés, anyagválasztás, kivitelezés

Milyen esetben indokolt a nyílászáró csere?

A nyílászáró csere minden régebbi építésű ingatlan esetében szükségessé válik előbb vagy utóbb, attól függően, hogy milyen állapotban vannak az ajtók és az ablakok.

A régi faablakoknál előfordulhat a vetemedés és a deformálódás, ekkor azt tapasztalhatjuk, hogy az ablakokon csukott állapotukban is befúj a szél. Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunka leginkább megfelelő nyílászárókat, tudatos választásra van szükség.

5+1 lépés az energiatakarékos otthon felé

Mire figyeljünk a tervezés során?

A nyílászárók háromféle anyagból készülnek napjainkban, műanyagból, fából és alumíniumból. Fontos figyelmet fordítani arra, hogy milyen a nyílászárók tartóssága, energetikai hatása, időtállósága és környezeti hatása, ám az objektív szempontok mellett egyéni szempontok is előtérbe kerülnek, ilyen pl. a tisztíthatóság, a karbantartás gyakorisága, és a természetesség.

Elhagyhatatlan a gondos tervezés, hiszen akkor funkcionál megfelelően egy-egy nyílászáró, ha odafigyelünk, milyen az ingatlan fekvése, tájolása, a napos időszakok hossza és hogy mire használjuk azt a helyiséget, ahova az új ablak vagy ajtó kerül.

Egy gondos szakember nagy hangsúlyt fektet a várható energetikai megtakarításra, és felhívja a figyelmünket a cserével járó kiegészítő munkák költségére.

A jobb hőszigetelés révén érezhetően kevesebb fűtési költséggel számolhatunk már az első hónapban is, a megtakarításnak köszönhetően hamarosan a lakás más pontjainak felújításába is belekezdhetünk.

Tetőszigetelés – A legfontosabb kérdések magastetős családi házak esetében

Mennyibe kerül a nyílászárók cseréje?

Mint a lakásfelújítás minden része, úgy a nyílászáró csere is olyan kiadással jár, amelyet érdemes előzetesen felmérni. Az árat befolyásolja, hogy milyen anyag és minőség mellett döntünk, valamint az is, hogy hány nyílászárót szeretnénk lecserélni, éppen ezért a pontos összeg megnevezését minden esetben helyszíni felmérés és gondos egyeztetés előzi meg.

A műanyag nyílászárók és ablakok néhány év alatt átvették a vezető szerepet a fával szemben, népszerűségük oka, hogy az azonos műszaki paraméterekkel és méretekkel rendelkező műanyag nyílászárók olcsóbbak a fa nyílászárókhoz képest, ezenkívül sokkal tovább is bírják.

A műanyag nyílászáró ár-érték arány tekintetében jelenleg a leggyakoribb választás, főként családi házak és magánlakások esetében.

Kövess minket Facebook oldalunkon is >>

A nyílászárók kiválasztása – Kínálat, árak, anyagok

Fontos tudnivalók nyílászáró csere esetén

  • Minél magasabb légkamra számú egy nyílászáró, a hő- és hangszigetelése annál jobb.
  • A beépítési mélység az ajtó, ablak profil vastagságát jelenti, értelemszerűen minél nagyobb a beépítési mélység, annál nagyobb az ablak és ajtó statikája, hő- és hangszigetelése.
  • A nyílászárók beépítésének időtartama a munka mennyiségétől függ. Nagyobb lakás, vagy családi ház esetén 1-2 nap, egy ablak, ajtó esetén a beépítési idő átlagosan 1-2 óra. Az új ablak, ajtó beépítését az ablak, és ajtó szigetelése követi, majd a párkányok, és takarólécek szerelése.
  • Amennyiben bontásos cserére kerül sor, az új ablakok és ajtók beépítését a festés, glettelés, burkolás előtt kell elvégezni.
  • A bontásos nyílászáró csere porral és zajjal jár, ezért érdemes a helyiségekben letakarni a padlót és a bútorokat.
  • Az ablakok és ajtók bontás nélküli cseréje a tokba építés, ebben az esetben a régi ablak, ajtó tokjába építik bele az új nyílászárót. Tokba építés esetén kőművesmunka általában nem keletkezik, minden más esetben a falak helyreállítása kőművesmunkát igényelhet.

5 tipp, hogy ne állítson kihívások elé a bejárati ajtó kiválasztása

A nyílászáró csere munkálatait minden esetben érdemes szakemberre bízni, a munkálatok előtt célszerű egyeztetni vele a legfontosabb tudnivalókról, szempontokról. Így nem kell aggódnunk a prémium minőségű munka, a határidők és a költségek miatt.

Fontos számunkra, hogy a rugalmas munkavégzés, a versenyképes ár és a magas minőség továbbra is a védjegyünk maradjon. Ennek érdekében örömmel válaszolunk minden olyan felmerülő kérdésre, amely segíti az árajánlat pontos elkészítését, illetve a közös munkát.

Emailt írok nektek >>