Felújítás - Lakásfelújítás

Ebben a bejegyzésben néhány olyan alapszabályt osztunk meg, melyek az építőiparban járatosak számára közhelyesnek tűnhetnek. Saját tapasztalataink alapján viszont egy felújítás kapcsán nem lehet őket elégszer hangsúlyozni. Bármilyen építőipari kivitelezésnél ajánlottak a felújítás lépései. Vágjunk is bele!

Felújítás lépései

Az alapanyagok kiválasztása

A felújítás lépései közül az alapanyagok kiválasztása az egyik legfontosabb mérföldkő. Lehetőleg prémium alapanyagokkal dolgozzunk, az olcsó/gagyi anyagok használata hosszútávon biztosan drágább. Pláne, ha hozzászámoljuk az elvártnál rosszabb minőség miatti stresszt, illetve az újabb kivitelezési időt, valamint ennek az anyag és munkadíj költségét.

Magyarországon is elérhetőek a prémium kategóriás építőanyagok/alapanyagok, illetve a legmodernebb technológiák. Ha több évre tervezünk, akkor gazdaságosabb is kizárólag ezeket használni a felújítás során. Persze a magas ár sem garancia, a drágább változat sem feltétlenül jobb a megfizethetőbb változatnál, igaz erre is az arany középút szabály.

Mennyibe kerül, ha generálkivitelezővel dolgozunk?

A legjobb megoldás az, ha a felújítást megelőzően szakembertől, vagy ha az időnk engedi, akkor már inkább több szakembertől is kérünk tanácsot. Ezt mind az anyagok, mind pedig a technológia vonatkozásában érdemes megtenni, de alaposabb internetes kutatással mi is utána járhatunk a témának.

Ebben az esetben javasolt nem csak a magyar nyelvű, hanem a nyugat-európai és tengerentúli internetes oldalakról is tájékozódni, illetve elolvasni fórumokat, rákeresni pro és kontra véleményekre is.

Kövess minket Facebook oldalunkon is >>

Felújítás & fenntarthatóság

Ha az adott feladathoz elérhető környezetbarát technológia, vagy anyag, (pl.: műanyag, vagy veszélyesnek minősülő alapanyagok helyett természetes alapanyagok) akkor a közvetlen és tágabb környezetünk érdekében javasolt ezeket előnyben részesíteni.

Tény, hogy egyelőre még nem érhető el valamennyi alapanyag esetén környezetbarát alternatíva, de a természetes alapanyagok száma évről évre növekszik. Minőségben pedig legtöbbször verik a nem környezetbarát verziókat. Nem csak a felújítás lépései, a környezettudatosság is lényeges szempont.

10 fontos lépés a fenntartható jövő felé

Hozzáértő szakemberek, hatékony csapatmunka

Ha már teljesen profik vagyunk az anyaghasználatot, illetve a technológiát illetően, akkor érdemes profi csapatot megbízni a kivitelezéssel. Ha időt szeretnénk megtakarítani, legyen ez a felújítás lépései közül az első.

A saját érdekünkben lehetőleg több szakemberrel vagy kivitelező céggel is vegyük fel a kapcsolatot. Fontos továbbá, hogy konzultáljunk velük a helyszínen és személyesen is. Mivel egy új kialakítás, vagy felújítás sok esetben az adott év egyik legnagyobb beruházása, nem mindegy, hogy milyen partnert választunk, személy szerint kik azok, akikre rábízzuk a feladatot.

Ugyancsak nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy részletes, írásos árajánlatot kérjünk. Azt érdemes mindjárt lépésenként át is beszélni, ugyancsak a helyszínen. Kivitelezéseknél ma legtöbb vitára okot adó az, hogy pontosan mi volt benne a kapott árban. Illetve mi az, ami már az eredeti áron felüli pótmunka, vagy kiegészítő munka.

Amennyiben építőipari felújítást tervez, kérje ingyenes helyszíni felmérésünket és árajánlatunkat a roemer@roemer.hu e-mail címen.

Erre vonatkozó megrendelése esetén elkészítjük a tervezett kivitelezés részletes költségvetési kiírását. A költségvetési kiírást ezt követően összehasonlítható módon tud beáraztatni akár több kivitelezővel is.

Lakóingatlan építés és felújítás

Milyen a jó szerződés?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a felújítás lépései között a szerződésnek is szerepelnie kell. Minden esetben kössünk szerződést a kivitelezővel, szánjunk továbbá időt a kivitelező által átadott szerződés átolvasására.

A legjobb az, ha egy általunk megbízott, építőipari szerződésekben jártas ügyvéd is átnézi a megállapodást még az aláírás előtt. A szerződés részeinek külön bejegyzést is lehetne szánni, így ebben a cikkben ennek részleteibe nem megyünk bele. Hangsúlyozzuk viszont, hogy – kiváltképp egy több millió forintos felújításnál – kellő hangsúlyt kell fektetni a megbízási szerződésre is.

Az is evidencia, hogy természetesen számlát kérünk bármilyen kismértékű beavatkozásról is, de ezt külön talán már nem is szükséges hangsúlyozni.

Röviden, a fentiek alkotják a „Megrendelő kezdőszettet”. Ha ezekre kellő hangsúlyt fektetünk, akkor jó úton indulunk el egy tartósan jó minőségű és jó ár-érték arányú kivitelezés irányába.

Fontos számunkra, hogy a rugalmas munkavégzés, a versenyképes ár és a magas minőség továbbra is a védjegyünk maradjon. Ennek érdekében örömmel válaszolunk minden olyan felmerülő kérdésre, amely segíti az árajánlat pontos elkészítését, illetve a közös munkát.

Emailt írok nektek >>