Apróságnak tűnhet, valójában azonban igen fontos egy lakásfelújítás során az aljzatkiegyenlítés, hiszen ennek köszönhetően megfelelő minőségben lehet elhelyezni a padlóburkolatokat. Az esztétika szintén fontos kérdés, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a munkálatokra. Cikkünkben a profi aljzatkiegyenlítéssel kapcsolatos kérdésekre keressük a választ.

Az aljzatkiegyenlítés kérdései

Mi pontosan az aljzatkiegyenlítő?

Az aljzatkiegyenlítő szerepe, ahogyan a neve is mutatja, nem más, mint az aljzat kiegyenlítése, azaz abban segít, hogy egyenletes legyen a padlónk. Hasonló lépés, mint a falak glettelése, a falak glettelésénél a felület egyenetlenségeinek kiküszöbölése a cél, addig itt vízszintesen törekszünk ugyanerre.

Képzeljük csak el, hogyan tudnánk laminált padlót elhelyezni egy olyan felületen, ami hullámzik. A válasz nyilvánvalóan az, hogy sehogy, hiszen a padlólapok ez esetben kiállnának, nem simulnának egymáshoz könnyedén. A padlószőnyegre lépve szintén zavaró az érezhető hullámzás, ezért az aljzatkiegyenlítés kihagyhatatlan lépés a padlóburkolás előtt.

Fontos tudni, hogy árusítanak nedvszívó és nem nedvszívó aljzathoz is ilyen anyagot. A kő és kerámia nem nedvszívó aljzat, míg a cement, a faforgács lap, és a betonpadló igen.

Népszerű meleg- és hidegburkolat típusok – Dönts jól, válassz okosan!

Létezik kültéri, fagyálló aljzatkiegyenlítő is?

Természetesen igen. A lakásfelújítás része lehet a kültéri burkolatok cseréje is, ebben az esetben kültéri használatra is alkalmas, kültéri aljzatkiegyenlítőt kell vásárolnunk. Ez ellenáll az időjárás által okozott kihívásoknak.

Mit jelent az, hogy önterülő aljzatkiegyenlítő?

Sok helyen találkozunk ezzel a fogalommal, ám szeretnénk kiemelni, hogy ez nem egy okos-megoldás abban a tekintetben, hogy az aljzatkiegyenlítő nem végzik el helyettünk a munkálatokat.

A neve azt mutatja, hogy az anyag elég híg ahhoz, hogy gyorsan lehessen vele dolgozni, ráadásul könnyen befolyik a legkisebb repedésekbe és résekbe is. A végeredmény akkor lesz egységes, ha vigyázunk arra, hogy az anyag ne folyjon el.

Kövess minket Facebook oldalunkon is >>

Hány réteget vihetünk fel belőle? Nos, azt szokták mondani, hogy a 2,5 centimétert ne haladja meg az aljzatkiegyenlítő vastagsága. Az anyagszükséglet ennek az információnak a függvényében számolható ki.

Mennyi idő alatt szárad meg az anyag?

Mint minden terméken, az aljzatkiegyenlítő csomagolásán is feltüntetik a használatával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A száradási idő ezek közé tartozik, tehát érdemes elolvasni az ajánlást, hiszen pár órától akár 24 óráig is eltarthat a száradás. Ügyeljünk arra, hogy a száradás tökéletes legyen, itt nem érdemes kapkodni, hiszen a megfelelő végeredmény lesz csak kifizetődő.

Lépésálló szigetelés – Hatékony padlószigetelés EPS lapokkal

Az aljzatkiegyenlítés lépései

Amennyiben üzlethelyiségünk, irodánk, vagy lakásunk felújítását kivitelezőre bízzuk, megnyugodhatunk afelől, hogy megfelelő lesz-e az aljzatkiegyenlítés. Ez a lépés megoldható saját kezűleg is, de laikusként nagyon fontos, hogy maradéktalanul igazodjunk a feladatok sorrendjéhez. Melyek ezek?

  • Portalanítás: Csak száraz és pormentes felületen tapad megfelelően az anyag, ezért a portalanítás kihagyhatatlan lépés. A seprés helyett válasszuk a porszívózást, így a levegőben keringő porral nem kell újra és újra megküzdeni.
  • Ragasztás: A falak alsó részeit érdemes leragasztani, hogy a takarításnál könnyű dolgunk legyen.
  • Aljzatkiegyenlítő alapozó: ecsettel vagy hengerrel vihetjük fel a felületre.
  • Hígítási arányok: Ragaszkodjunk a kiegyenlítő hígítási arányához, olvassuk el többször a használati utasítást
  • Aljzatkiegyenlítés: Terítsük el az anyagot a felületen, ügyelve arra, hogy le keletkezzenek légbuborékok. Ezeket tüskés hengerrel könnyedén megszüntethetjük. Törekedjünk az egyenletesség elérésére.

Beltéri lépcső típusok – Anyag, alak és rögzítés

Száradás után kezdődhet a burkolás, legyen szó vinyl padlóról, laminált padlóról, szőnyegről, vagy akár járólapról. A hidegburkolatok és melegburkolatok ebből a szempontból nem térnek el egymástól. Ha padlófűtésben gondolkodunk, abban az esetben is szükségünk lesz az egyenletes padlóra.

Fontos számunkra, hogy a rugalmas munkavégzés, a versenyképes ár és a magas minőség továbbra is a védjegyünk maradjon. Ennek érdekében örömmel válaszolunk minden olyan felmerülő kérdésre, amely segíti az árajánlat pontos elkészítését, illetve a közös munkát.

Emailt írok nektek >>