A lépcsők nem csak praktikus funkcióval bírnak, megjelenésükre is nagy hangsúlyt fordítunk. A beltéri lépcső típusok kiválasztásánál figyelembe vesszük a lépcsők különböző fajtáit, típusait forma, stílus és anyag szerint.

Lépcsők fajtái: Kültéri és beltéri lépcső típusok

Fontos tudni, hogy a kültéri lépcsőknek és korlátoknak más igényeknek és követelményeknek kell megfelelnie, mint a beltéri lépcsőknek. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen anyagból készül a lépcső, mivel burkoljuk és hogyan szeretnénk használni.

A kültéri lépcsőnek meg kell harcolnia az esővel, hóval és az UV sugárzással is. Ellenállónak kell lennie a nedvességgel, amihez strapabíró anyagok és megfelelő felületkezelés szükséges.

Kövess minket Facebook oldalunkon is >>

A beltéri lépcsőknél ezzel szemben nagyobb szerepet kapnak az esztétikai szempontok. Ügyeljünk rá, hogy az anyagválasztás mellett a színárnyalatok és a formák is előtérbe kerüljenek, ugyanis ezekkel még jobban igazítható a lépcső a lakás/ház stílusához, hangulatához. Blogcikkünkben most a beltéri lépcső típusok kerülnek górcső alá.

Milyen feladatokra számíthatunk egy üzlethelyiség felújítása során?

Beltéri lépcső típusok, anyaguk szerint csoportosítva

Különféle anyagokat használnak a lépcsők építéséhez és burkolásához, ezek általában az alábbiak:

 • Fa lépcsők: A fából készült lépcsők igen népszerűek, hiszen megjelenésük természetes és meleg hatást kelt, jól passzolnak az otthonok többségéhez, több színben választhatóak és burkolatként megállják a helyüket.
 • Acél lépcsők: Erős és időtálló megoldás, ha az acélból készült lépcső mellett döntünk, ráadásul ezek nagy teherbírásúak és többféle stílushoz is passzolnak.
 • Beton lépcsők: A beton lépcsők kültéri és beltéri megoldásként és remekül beválnak, masszívak és hosszú élettartamúak.
 • Üveg lépcsők: Elegáns megjelenést kölcsönöznek a belső tereknek, tágas és világos hatást kölcsönöznek az adott helyiségnek. Mielőtt azonban megrendelnénk az üveg lépcsőt, ügyeljünk rá, hogy megfelelő vastagságú, tartós szerkezet legyen, hiszen nem csak tetszetősnek, de stabilnak is kell lennie.
 • Plexi lépcsők: A plexi egy modern anyagválasztás, könnyen alakítható, egyedi és változatos formákat kaphatunk belőle.
 • Kő és műkő lépcsők: A természetes kőből készült lépcsők különlegesek, egyediek, masszívak és időtállóak. A kőlépcsők építéséhez különböző kőfajtákat, pl. márványt, gránitot vagy travertint használhatnak.

Fontos szempontok, amit a nappali felújítása kapcsán tudni érdemes

Lépcsők típusai alakjuk szerint

A lépcsőket az alakjuk és a lépcsőkarok száma alapján is csoportosíthatjuk, így pl. vannak egyenes, íves (pl. félköríves vagy csigalépcső) és tört (pl. L alakú félfordulós vagy U alakú fordulós) lépcsők.

A lépcsőkarok száma szerint megkülönböztetünk egykaros, kétkaros és többkaros lépcsőket.

Hogyan rögzíthetők a beltéri lépcsők?

A lépcsőket a következőképpen lehet rögzíteni beltéri használathoz:

 • Lebegő lépcsők
 • Két oldalon befogott lépcsők
 • Alulról megtámasztott lépcsők
 • Gyámolított lépcsők
 • Függesztett lépcsők

A belső lépcső típusok tervezése kapcsán célszerű figyelembe venni a rendelkezésünkre álló hely méretét, a ház stílusát, és természetesen a biztonsági szempontokra is ügyelni kell. Elsődleges, hogy a korlátok és a karfák megfelelő elhelyezkedésűek legyenek és kulcsfontosságú az is a biztonságos használat szempontjából, hogy a lépcső mérete megfelelő legyen, azaz kényelmes legyen a használata.

Ezeknek a szempontoknak a figyelembevételével már felkészülten választhatjuk ki, milyen beltéri lépcső típusok jöhetnek számításba otthonunk építése, felújítása során.

Fontos számunkra, hogy a rugalmas munkavégzés, a versenyképes ár és a magas minőség továbbra is a védjegyünk maradjon. Ennek érdekében örömmel válaszolunk minden olyan felmerülő kérdésre, amely segíti az árajánlat pontos elkészítését, illetve a közös munkát.

Emailt írok nektek >>