Kellemetlen meglepetés érheti azokat, akik nem tájékozódtak előzetesen arról, hogy 2024. január 1-je több változtatást is hozott a babaváró hitel szabályaiban. Összefoglaltuk a babaváró hitel lényegét, és arra a kérdésre is választ adunk, hogy a hitel használható-e önerőként lakásvásárláshoz vagy építkezéshez.

Babaváró hitel 2024

Mi az a babaváró hitel?

Július 1-jével vezette be a kormány a 2019-es babaváró hitelt, ami egy államilag garantált és kamattámogatott, szabad felhasználású, jelzálogfedezet nélküli kamatmentes kölcsön. Az 5 éven belül gyermeket vállaló házaspároknak érdemes igénybe venniük, és a bankoknál elérhető.

Ahogy már említettük, sokakat kellemetlen meglepetésként érhetett a hír, miszerint 2024. január 1-től a maximális összeg ugyan 10 millióról 11 millió forintra emelkedett, de a hitelfelvevő házaspár női tagjára vonatkozó életkori korlátot 41-ről 30 évre szállították le. Utóbbi alól kivétel, ha még idén eléri a 12 hetes várandósságot a feleség.

Amit észben kell tartanunk:

  • A gyermek hitelfelvételt követő 5 éven belüli megérkezése esetén biztosított a futamidő végéig járó kamatmentesség, ellenkező esetben az 5. év után személyi kölcsönné alakul át a hitel. Az addig igénybe vett kamattámogatást pedig a határidő lejárta után 120 napon belül vissza kell fizetni.
  • A babaváró kölcsön további specialitása, hogy két új gyermek érkezése esetén az aktuális tartozás 30%-ban, három új gyermek érkezése esetén 100%-ban állami támogatássá alakul át. Vagyis a tartozást részben vagy egészben elengedik.
  • A törlesztés az első két új gyermek érkezése esetén 3-3 évre szüneteltethető, a futamidő ennyivel meghosszabbodik.

Hogyan érinti a CSOK Plusz 2024 a lakásvásárlást?

Kik vehetik fel a babaváró hitelt?

A hitelfelvétel szabályai igen szigorúak, bár a CSOK Plusz-hoz képest (a lakásvásárlás szempontjai és szabályai miatt) talán egyszerűbbnek tűnhet a teljesítésük.

Kik vehetik fel a hitelt?

  • Csak házaspárok vehetik fel, mégpedig olyanok, amelyekben a feleség 18 és 30 év közötti
  • Amennyiben a feleség legalább 12 hetes várandós, akkor 30-41 év közötti életkor esetén is igénybe veheti a hitelt 2024. december 31-éig.
  • Köztartozásmentesek (legfeljebb 5 ezer forint köztartozás), mindkettőjüknek magyarországi lakcíme van. Legalább egyik fél 3 éves tb-jogviszonyának vagy felsőoktatási tanulmányának igazolása szükséges hozzá. A tb-jogviszonyban legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.
  • 2020 júniusa óta nincs arra vonatkozó szabály, hogy hányadik házasságukban kell élniük a feleknek.
  • A várandósságot korábban várandósgondozási könyvvel lehetett igazolni, most már a kezelőorvos által kiállított dokumentum fogadható csak el.

Kövess minket Facebook oldalunkon is >>

Használható-e babaváró hitel önerőként lakásvásárláshoz, építkezéshez?

Azok számára, akik 2024-ben lakásvásárlást, építkezést, bővítést vagy felújítást terveznek, fontos kérdés, hogy használható-e babaváró hitel önerőként

Számukra jó hír, hogy a lakásvásárlásra, felújításra, hitelkiváltásra vagy autóvásárlásra is fordíthatják, ugyanis szabad felhasználású hitelről van szó.

A hitelintézetek tehetnek korlátozást, pl. lakáscélt írhatnak elő, de ez általában nem jellemző, azonban a bankok nagy része elvárja, hogy a jövedelmünket a nála nyitott számlára érkeztessük. Ez alól is akadnak kivételek, ráadásul az egyes bankok által egyedileg kínált egyszeri jóváírásokat is érdemes figyelembe venni.

Falusi CSOK 2024: feltételek és tudnivalók a bővítésről és korszerűsítésről

Lehet-e önerő a babaváró hitel egy jelzáloghitel felvételéhez?

Legfeljebb 75 %-ban számíthatják be önerőként a bankok a babaváró hitel összegét, ugyanakkor a Portfolio így fogalmaz:

„Az MNB 2021. decemberi vezetői körlevele elvárja, hogy a pénzügyi intézmény a babaváró kölcsön legalább 25 százalékával növelje a lakáscélú jelzáloghitel felvehető összegét, amennyiben a jelzáloghitel adósai/hiteligénylői a lakáscélú jelzáloghitel bírálatát megelőző 90 napban kötöttek szerződést babaváró kölcsön felvételére, illetve a lakáscélú jelzáloghitel igénylésére vonatkozó hitelbírálati döntést követő 20. munkanapon belül részükre babaváró kölcsön került jóváhagyásra az adott pénzügyi intézménynél.”

Számíts rá hiteligénylésnél, hogy a tőlünk kért dokumentumok beszerzése is időigényes lehet, ezért érdemes elegendő időt szánni az intézkedésre, mielőtt elhamarkodjuk a lakásvásárlással, építkezéssel kapcsolatos teendőket.

Fontos számunkra, hogy a rugalmas munkavégzés, a versenyképes ár és a magas minőség továbbra is a védjegyünk maradjon. Ennek érdekében örömmel válaszolunk minden olyan felmerülő kérdésre, amely segíti az árajánlat pontos elkészítését, illetve a közös munkát.

Emailt írok nektek >>