Január 1-jétől érhető el a bankoknál az akár 15, 30, illetve 50 milliós CSOK Plusz 2024 hitel, amely egy, kettő, de akár három gyermek vállalásával is igényelhető, településtípustól vagy az ingatlan korától függetlenül. Az alábbiakban megpróbáltuk érthetően összefoglalni, melyek a CSOK Plusz legfontosabb szabályai, amelyeket szem előtt kell tartanunk, ha lakásvásárlást, építést tervezünk.

Hogyan érinti a CSOK Plusz 2024 a lakásvásárlást?

Mi is az a CSOK Plusz 2024?

A CSOK Plusz egy államilag kamattámogatott, legfeljebb 3%-os fix kamatozású, legfeljebb 50 milliós összegű lakáshitel. 2024-ben a 41 év alatti feleséggel bíró, valamint a már babát váró házaspárok kaphatják meg. Akár a falusi CSOK-kal, illetve a babaváró hitellel együtt is igénybe vehető.

Az említett hitelből az állam a második és harmadik újonnan születő vagy örökbefogadott gyermek után 10-10 millió forintos tartozást enged el.

A piaci kamatozású lakáshitelekhez képest különösen vonzó ajánlat az alacsonyabb törlesztőrészlet miatt, illetve azért is, mert a futamidő során nagy összegben csökkenhet a tartozás azok számára, akik újonnan vállalnak gyermeket (a már úton lévő legalább 12 hetes magzatot is ideértve).

A CSOK Plusz 2024 mértéke

A kamattámogatott kölcsön összege nem haladhatja meg egy gyermeket vállaló gyermektelen igénylők esetén a 15 millió forintot. Két gyermeket vállaló gyermektelen igénylők vagy egy gyermeket vállaló egygyermekes igénylők esetén a 30 millió forintot, három gyermeket vállaló gyermektelen igénylők, két gyermeket vállaló egygyermekes igénylők, vagy egy gyermeket vállaló többgyermekes igénylők esetén az 50 millió forintot.

Fontos tudni: Egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év, három gyermek vállalása esetén 10 év a határidő.

Babaváró hitel 2024 – Használható-e önerőként lakásvásárláshoz, építkezéshez?

Hogyan érinti a CSOK Plusz a lakásvásárlást?

A CSOK Plusz a Magyarország területén lévő lakás vagy egylakásos lakóépület (családi ház) építéséhez, vásárlásához, lakás megvásárlásával egybekötött bővítéséhez vagy meglévő lakás bővítéséhez egyaránt felhasználható.

Mielőtt elkezdünk tervezgetni, tartsuk észben, hogy bővítéssel nem járó szimpla korszerűsítésre, felújításra, illetve telekvásárlásra sajnos nem.

A kölcsönre való jogosultság megállapítását és mértékének meghatározását lakás építése esetén a használatbavételi engedélyről szóló határozat vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági dokumentum vagy az egyszerű bejelentéshez kötött lakóépület felépítésének megtörténtét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítását megelőzően lehet kérni a szabadon kiválasztott hitelintézettől.

Falusi CSOK 2024: feltételek és tudnivalók a bővítésről és korszerűsítésről

CSOK Plusz ingatlan feltételek

 • A lakás vételára vagy bekerülési költsége nem haladhatja meg első közös lakásszerzők esetén a 80 millió forintot,
 • más esetekben a 150 millió forintot
 • a lakás vásárlása esetén annak vételára legfeljebb 20 százalékkal térhet el a hitelintézet által megállapított forgalmi értéktől
 • Első közös lakásszerzőnek azok számítanak, akiknek még nem volt közös tulajdonukban lakás, és erről nyilatkozatot tesznek

Az ingatlan hasznos alapterületének el kell érnie:

 • egy gyermek esetén lakásnál a 40 négyzetmétert, családi háznál a 70 négyzetmétert,
 • két gyermek esetén lakásnál az 50 négyzetmétert, családi háznál a 80 négyzetmétert,
 • három vagy több gyermek esetén lakásnál a 60 négyzetmétert, családi háznál a 90 négyzetmétert.

Kövess minket Facebook oldalunkon is >>

Az ingatlannak lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak kell lennie, vásárlás esetén ezt a bank ellenőrzi. A legfontosabb szempontok a következők:

 • 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel kell rendelkeznie, ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel –, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel.
 • Közműves villamosenergia-szolgáltatással, egyedi fűtési móddal, közműves szennyvízelvezetéssel, (vagy ha nincs a településen, településrészen közműves szennyvízelvezetés, akkor a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi, zárt szennyvíztárolóban történik). Közműves ivóvíz-szolgáltatással (vagy ha a településen, településrészen nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, akkor a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van).

Milyen szabályok vonatkoznak az építkezésre?

 • Lakás építése vagy bővítése esetén a kölcsönszerződés megkötésének feltétele, hogy az igénylők által benyújtott bekerülési költséget tartalmazó költségvetést a hitelintézet elfogadja.
 • Lakás bővítésének minősül a lakás hasznos alapterületének legalább egy 12 négyzetméteres lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenység, ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést, valamint az emelet-ráépítést is.
 • Lakás építése vagy bővítése esetén a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően a hitelintézet részére be kell mutatni az adott készültségi foknak megfelelő, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70 százalékáról valamelyik támogatott személy saját nevére kiállított számlákat.
 • A hitelintézet a 6 hónapnál nem régebbi számlát fogad el.

Láthatjuk, hogy a szabályok igen szigorúak, ráadásul a hiteligénylés és a megfelelő lakás/ház kiválasztása, illetve az építéssel kapcsolatos teendők nagyon sok feladattal látják el azokat, akik a CSOK Plusz iránt érdeklődnek.

Amennyiben kérdés merül fel benned a megálmodott lakás építése, vagy a saját lakásod bővítése kapcsán, fordulj hozzánk bizalommal!

Fontos számunkra, hogy a rugalmas munkavégzés, a versenyképes ár és a magas minőség továbbra is a védjegyünk maradjon. Ennek érdekében örömmel válaszolunk minden olyan felmerülő kérdésre, amely segíti az árajánlat pontos elkészítését, illetve a közös munkát.

Emailt írok nektek >>