nagyterű iroda

Az egylégterű iroda, más néven open space vagy nyílt légterű iroda lényege, hogy nincsenek elválasztva a munkavállalók egymástól, így a levegő és a hang szabadon áramolhat.

Az egylégterű iroda

Így alakult ki az egylégterű iroda

Ezek az irodák azért jöttek létre, hogy felgyorsítsák a kommunikációt, így az információáramlás támogatja a hatékony munkavégzést.

Ez az irodatípus 1950-es években Hamburgból érkezett, és hamar meghódította a világot. Európában az irodák 70%-a egylégterű, Amerikában ez a szám még nagyobb.

Kövess minket Facebook oldalunkon is >>

Az egylégterű elrendezés előnyei és hátrányai

A kutatások szerint az egylégterű iroda – bár javítja a csapatmunkát és a kollégák együttműködését – valójában sok tekintetben rossz hatással van a munkavégzésre. Kevésbé működik jól a memóriánk, a zaj pedig hátráltatja a koncentrációt.

Számos vállalat úgy próbál könnyíteni a nyitott légterű iroda hátrányain, hogy köztes megoldásokat keresnek.

  • Telefonáló boxokat alakítanak ki.
  • Kisebb, 3-5 fős irodákat különítenek el.
  • Érzékelőket helyeznek el, amelyek figyelik a tér zajszintjét, a hőmérsékletet és az emberek számát.

Sokaknak tehát teher a nyílt légtér, ám vannak, akik ott érzik igazán jól magukat. Remek hatással van az ismétlődő munkafolyamatokat végző kollégákra, a kezdő munkatársak pedig sokat tudnak tanulni másoktól, gyorsabban felveszik egy cég ritmusát.

Reklámügynökségeknél, grafikus tervezőirodákban, szerkesztőségekben és marketingügynökségeknél remekül beválik ez az elhelyezés, főként akkor, ha az iroda kialakítása is elősegíti ezt.

Legfontosabb szempontok az iroda kialakítása során

Modern iroda és az elektromos hálózat

Egy régi irodaépületnél az elektromos hálózat felújítása azért is indokolt, mert valószínű, hogy az már nem szolgálja ki az elvárásainkat.

Míg korábban egy irodahelyiségben elegendő volt két konnektor jelenléte, addig ma már szükségünk lehet akár 5-6, sőt, egylégterű iroda esetében ennél több konnektorra is.

Kiemelten fontos arról gondoskodni, hogy hosszú hosszabbítók jelenléte nélkül, kényelmesen használhassuk egyszerre a számítógépeket, a nyomtatót, a telefonokat és minden más irodai eszközt, amely áramot igényel.

Hogyan növeljük a térérzetet?

A térérzet elsősorban a térfalak színének telítettségétől és világosságától függ.

  • A fehér és a bézs árnyalatok letisztult hatást kölcsönöznek az iroda falainak, a világos falak tágítják a teret.
  • A teret tágító hatás erősödik a halványkék és -zöld árnyalatok esetén. Jó tudni, hogy a világos kék csökkenti a stresszt, ugyanakkor a szürkéskék árnyalatok lelassíthatják a tempónkat.
  • A színek, amelyek körülvesznek bennünket, hatással vannak ránk. Egy-egy árnyalat hatására nem csak a hangulatunk változhat, de akár a motivációnk is.
  • Ha a kreativitásunkat szeretnénk növelni, és lendületre van szükségünk munka közben, egy élénkzöld árnyalat garantáltan jó választásnak bizonyul majd. A mély, levélzöld szín ugyanakkor lelassítja a pulzust, de segíti a koncentrációt.

Fontos tudni! A rendetlenség és a zsúfoltság jelentősen csökkenti a térérzetet, tehát minél kevesebb a bútor és minél nagyobb a rend, annál komfortosabban érezhetjük magunkat egy nyílt légterű irodában.

Beltéri falfesték típusok, tájolás, és a színek pszichológiája

Figyeljünk a világításra az egylégterű irodában!

A jó világítás kiépítése kötelező feladat minden irodában, egy egylégterű iroda esetében pedig főleg. Az iroda világítása azért rendkívül fontos szempont, mert a mesterséges fények meghatározhatják a teljesítményünket.

Ha a helyiség tájolása megfelelő, akkor csupán reggel, és a késő délutáni órákban lesz szükség mesterséges fényforrásra, míg természetes fény hiányában arra kell törekedni, hogy a mesterséges fény ehhez hasonló hatást érjen el.

Íróasztali lámpa esetén a jobbkezeseknek balról, a balkezeseknek pedig jobbról érkezzen a fény, ezzel elkerülhetjük a munkafelület beárnyékolását. Az indirekt világítótestek árnyékmentes fénnyel ajándékoznak meg, a fényerősséget szabályozható lámpatestek pedig jó szolgálatot tesznek majd, akárcsak a hideg, kékes színt adó izzók, ezek ugyanis kímélik a szemet.

Energiatakarékos LED lámpák – Spórolj és óvd a környezeted!

Fontos számunkra, hogy a rugalmas munkavégzés, a versenyképes ár és a magas minőség továbbra is a védjegyünk maradjon. Ennek érdekében örömmel válaszolunk minden olyan felmerülő kérdésre, amely segíti az árajánlat pontos elkészítését, illetve a közös munkát.

Emailt írok nektek >>