energiatakarékos led lámpa

Egy átlagos magyar háztartásban közel 20-25 izzó található, éppen ezért érdemes elgondolkoznunk azon, hogy csökkentjük az energiafelhasználást, a régi izzókat új, korszerű LED fényforrásokra, így használat közben még a környezetünket is kíméljük. Mit érdemes tudni az energiatakarékos LED lámpák kapcsán? Máris mutatjuk!

Energiatakarékos LED lámpák

Miért érdemes az izzócsere mellett dönteni?

Sokkal kevesebb befektetett energiával sokkal jobb fényhasznosítás érhető el, mint a hagyományos izzókkal. A LED technológia a félvezető elven alapul, napjainkban igen elterjedt technika. Az izzók sokkal jobb hatásfokkal üzemelnek, sokkal nagyobb fényáramra képesek, és kevesebb energiát használnak fel.

Érdemes megfigyelni a megfeleltetési táblázatot, igen nagy az eltérés a hagyományos és a LED izzók értékei között. Hosszú távon mindenképpen megéri az energiatakarékos LED lámpák használata, ha lecseréljük az összes izzónkat LED izzóra, már az első hónapban érzékelhetjük a változást.

Talán nem ez a legjelentősebb energiafogyasztó a háztartásban, de a téli hónapokban a világítás költségén érezhetően spórolhatunk.

Kövess minket Facebook oldalunkon is >>

Az elektromos hálózat felújítása – Problémák és lehetőségek

Fontos tudni, hogy a LED izzóknál igen széles a választék.

  • Vannak hidegfehér, természetes fehér és melegfehér fénytartományban fényt adó izzók, ezeket a saját igényeinkhez igazodva választhatjuk ki. Más fényre lehet szükségünk a nappaliban, mint a dolgozószobában, vagy akár a fürdőben. Természetesen színes változatokat is beszerezhetünk, ha hangulatvilágításra vágyunk.
  • Új lakás építésénél dönthetünk a beépített LED panel mellett is, ebben nem kell semmit cserélni, ám annyi hátránya van, hogyha tönkremegy benne a LED tápegység, vagy a panel, akkor azt nem lehet külön cserélni, hanem új lámpát kell vásárolnunk.

Lakóingatlan építés és felújítás

A LED izzók előnyei

  • Egyenletes fény, jó fényhasznosítás. Az energiatakarékos LED lámpák sokkal jobban adják vissza a színeket, élesebben láthatunk, emellett a látásunkra is jótékony hatással van, kevésbé fárad a szemünk.
  • A hagyományos izzókhoz képest jelentős az energiamegtakarítás, hiszen ahhoz, hogy ugyanakkora megvilágítást érjen el, egy LED-nek akár 80-85 százalékkal kevesebb energia is elég. Ebből következik, hogy a LED-ek használatával észrevehető csökkenést tapasztalunk a villanyszámlánkon
  • A LED élettartama akár 10 év is lehet. Egy klasszikus izzó élettartama kb. 1000 óra, addig egy LED ennek sokszorosát, akár 15.000 órányi folyamatos használatot is bír.
  • Kisebb a környezeti terhelés. Miért? Mert A kevesebb energiát használunk fel, és kevesebb hulladék keletkezik.

Amire érdemes számítani a led lámpáknál:

Az energiatakarékos LED lámpák kapcsán az egyetlen ellenérv, ami felmerülhet, hogy darabára magasabb egy izzószálas égőénél. Észre fogjuk azonban venni, hogy ez a különbség gyorsan eltűnik, mert mire egy LED élettartama végére érne, addig több tucat wolframizzót is elhasználhatunk. Aki kételkedik ebben, annak érdemes versenyeztetni a két változatot, meggyőző lesz a különbség.

5+1 lépés az energiatakarékos otthon felé

Kell-e a szaktudás a váltáshoz?

Természetesen nem, az izzók beszerzésénél csupán arra kell figyelnünk, hogy milyen a lámpa foglalata, hiszen ennek megfelelő LED izzót kell vásárolnunk. A csere szakértelmet nem igényel.

A beszerzés sem okozhat nehézséget, hiszen minden villanyszerelési boltban kaphatunk manapság már LED izzókat, különféle márkákban, de mindegyikre jellemző, hogy az izzók élettartama (tíz)ezer órákban mérhető. LED fénycsövek szintén kaphatóak, ezeknek a használata sem igényel külön szaktudást.

Nem kérdés, hogy hosszú távon a LED világítás jelentős előnyökkel bír a hagyományos világításhoz képest. Az energiatakarékos LED lámpák használata minden fogyasztó számára remek döntés, rövid és hosszú távon is jó lépés a költségkímélő megoldások támogatásában.

Fontos számunkra, hogy a rugalmas munkavégzés, a versenyképes ár és a magas minőség továbbra is a védjegyünk maradjon. Ennek érdekében örömmel válaszolunk minden olyan felmerülő kérdésre, amely segíti az árajánlat pontos elkészítését, illetve a közös munkát.

Emailt írok nektek >>