energiatakarékos led lámpa

Egy átlagos magyar háztartásban közel 20-25 izzó található, éppen ezért érdemes elgondolkoznunk azon, hogy csökkentjük az energiafelhasználást, a régi izzókat új, korszerű LED fényforrásokra, így használat közben még a környezetünket is kíméljük. Mit érdemes tudni az energiatakarékos LED lámpák kapcsán? Máris mutatjuk!

Energiatakarékos LED lámpák – Miért érdemes az izzócsere mellett dönteni?

Sokkal kevesebb befektetett energiával sokkal jobb fényhasznosítás érhető el, mint a hagyományos izzókkal. A LED technológia a félvezető elven alapul, napjainkban igen elterjedt technika.

Az izzók sokkal jobb hatásfokkal üzemelnek, sokkal nagyobb fényáramra képesek, és kevesebb energiát használnak fel. Érdemes megfigyelni a megfeleltetési táblázatot, igen nagy az eltérés a hagyományos és a LED izzók értékei között. Hosszú távon mindenképpen megéri az energiatakarékos LED lámpák használata, ha lecseréljük az összes izzónkat LED izzóra, már az első hónapban érzékelhetjük a változást. Talán nem ez a legjelentősebb energiafogyasztó a háztartásban, de a téli hónapokban a világítás költségén érezhetően spórolhatunk.

Fontos tudni, hogy a LED izzóknál igen széles a választék. Vannak hidegfehér, természetes fehér és melegfehér fénytartományban fényt adó izzók, ezeket a saját igényeinkhez igazodva választhatjuk ki. Más fényre lehet szükségünk a nappaliban, mint a dolgozószobában, vagy akár a fürdőben. Természetesen színes változatokat is beszerezhetünk, ha hangulatvilágításra vágyunk.

Új lakás építésénél dönthetünk a beépített LED panel mellett is, ebben nem kell semmit cserélni, ám annyi hátránya van, hogyha tönkremegy benne a LED tápegység, vagy a panel, akkor azt nem lehet külön cserélni, hanem új lámpát kell vásárolnunk.

 

A LED izzók előnyei

  • Egyenletes fény, jó fényhasznosítás. Az energiatakarékos LED lámpák sokkal jobban adják vissza a színeket, élesebben láthatunk, emellett a látásunkra is jótékony hatással van, kevésbé fárad a szemünk.
  • A hagyományos izzókhoz képest jelentős az energiamegtakarítás, hiszen ahhoz, hogy ugyanakkora megvilágítást érjen el, egy LED-nek akár 80-85 százalékkal kevesebb energia is elég. Ebből következik, hogy a LED-ek használatával észrevehető csökkenést tapasztalunk a villanyszámlánkon
  • A LED élettartama akár 10 év is lehet. Egy klasszikus izzó élettartama kb. 1000 óra, addig egy LED ennek sokszorosát, akár 15.000 órányi folyamatos használatot is bír.
  • Kisebb a környezeti terhelés. Miért? Mert A kevesebb energiát használunk fel, és kevesebb hulladék keletkezik.

 

Amire érdemes számítani a led lámpáknál:

Az energiatakarékos LED lámpák kapcsán az egyetlen ellenérv, ami felmerülhet, hogy darabára magasabb egy izzószálas égőénél. Észre fogjuk azonban venni, hogy ez a különbség gyorsan eltűnik, mert mire egy LED élettartama végére érne, addig több tucat wolframizzót is elhasználhatunk.

Aki kételkedik ebben, annak érdemes versenyeztetni a két változatot, meggyőző lesz a különbség.

 

Kell-e a szaktudás a váltáshoz?

Természetesen nem, az izzók beszerzésénél csupán arra kell figyelnünk, hogy milyen a lámpa foglalata, hiszen ennek megfelelő LED izzót kell vásárolnunk. A csere szakértelmet nem igényel.

A beszerzés sem okozhat nehézséget, hiszen minden villanyszerelési boltban kaphatunk manapság már LED izzókat, különféle márkákban, de mindegyikre jellemző, hogy az izzók élettartama (tíz)ezer órákban mérhető. LED fénycsövek szintén kaphatóak, ezeknek a használata sem igényel külön szaktudást.

 

Nem kérdés, hogy hosszú távon a LED világítás jelentős előnyökkel bír a hagyományos világításhoz képest. Az energiatakarékos LED lámpák használata minden fogyasztó számára remek döntés, rövid és hosszú távon is jó lépés a költségkímélő megoldások támogatásában.