lakás felújítás

Egy nappali felújítása összetett kihívás, ugyanakkor nem időigényes feladat. Ügyelnünk kell a megfelelő padlóburkolat, illetve a színek és textilek kiválasztására, valamint a praktikus kérdésekre is. Összegyűjtöttük, milyen lépésekre szükséges figyelnünk.

Mikor időszerű egy nappali felújítása?

Időszerűvé válhat a nappali felújítása egy régi ház, illetve lakás vásárlása esetén, és akkor is, ha a nappalinkban már nem érezzük komfortosan magunkat.

A padlóburkolat felújítása, vagy cseréje, a színek frissítése és a bútorok, kiegészítők praktikus elhelyezése olyan harmóniát eredményezhet, amelynek köszönhetően otthonosan fogjuk érezni magunkat a felfrissült nappalinkban.

Milyen padlóburkolatot válasszunk a nappali felújításához?

A különféle padlóburkolat típusok segítenek abban, hogy nappalink otthonosabb, stílusosabb és modernebb legyen.

Ha új padlót választunk, ügyeljünk rá, hogy az aljzatkiegyenlítés a padlóburkolásban fontos szerepet játszik. Ha ez a lépés korábban kimaradt a burkolásnál, most érdemes rá időt és pénzt fordítani az esztétikus eredmény érdekében.

A következő lépés az, hogy eldöntsük, melyik hideg, vagy meleg burkolatfajta passzol leginkább a nappalinkhoz.

A padlóburkolatokra is igaz, hogy a hideg burkolatok hideg hőérzetet keltenek, a meleg burkolatok pedig meleget. A nappaliban általában a meleg burkolatok népszerűek, a teljesség igénye nélkül a parketta, a vinyl padló, a laminált padló, és a szőnyeg például tipikus meleg burkolatok.

Ha a nappaliban ragaszkodunk a meglévő parkettához, de a parketta túlságosan kopott, érdemes a parkettacsiszolás és lakkozás szükségességén elgondolkodni. Egy profi melegburkoló szakember ügyel a hibák javítására, és az alapos lakkozásra.

Amennyiben új parkettát vásárolnánk, választhatunk a hagyományos parketta, a laminált parketta, a szalagparketta, a hajópadló, a mozaik parketta, az intarzia parketta, és a bambusz parketta közül is.

Azokban a helyiségekben, amelyekben általában ideális választásnak bizonyulnak a melegburkolat típusok (mint a nappali is), szóba kerülhet a padlószőnyeg lerakása is. Napjainkban, amikor a vinyl padló teret hódít, felmerül a kérdés, hogy érdemes-e padlószőnyegben gondolkodni.

A vinyl padló előnyei vitathatatlanok, tökéletesen kielégíti a vásárlók igényeit, többféle színben kapható, megjelenése kő- és fahatású is lehet, ráadásul vízálló és karcálló.

Színekkel a nappali felújítása mellett

A színek szerepe a lakberendezésben meghatározó, hiszen formálják a lakásunk stílusát, hangulatát, és azt is, hogy milyen berendezési tárgyakat választunk majd. A szobafestés és a tapétázás a nappali felújítása során nem a legdrágább beruházások, de igen látványosak.

A színek kiválasztásánál fordítsunk figyelmet a színek pszichológiájára, a különböző helyiségek tájolására, a fényviszonyokra és a hőmérsékletre. A szobafestés mellett beütemezhetjük a fűtéscsövek, és nyílászárók festését is.

Ha a tapéta mellett döntünk, gondoljuk át, milyen szín, illetve minta áll jól a nappalinknak. Népszerű a papíralapú tapéta, a selyemtapéta, a fűrészporos tapéta, és a viniltapéta is, bár utóbbit általában inkább a vizes helyiségekben használják.

Ügyeljünk a praktikus kérdésekre!

A nappali felújítása akkor lesz sikeres, ha a praktikus szempontokra is figyelünk a berendezés során. Melyek ezek?

  • Milyen funkciót tölt be a nappali?

  • Mekkora pihenő részre lesz szükségünk?

  • Mennyi vendéget szeretnénk fogadni?

  • Hogyan helyezzük el a bútorokat?

  • Hogyan oldjuk meg a tárolást stílusosan?

  • Milyen lakberendezési stílus áll hozzánk közel?

 

Lakástextilek és bútorok kiválasztása

A bútorok kiválasztása azért fontos, mert a bútorok nagysága, formája, és színe már önmagában is meghatározza egy belső tér használatát. A kiszemelt bútor lehet egyfunkciós, többfunkciós, készre szerelt, lapra szerelt, szóló bútor, vagy akár egy bútorcsalád része is.

A lakástextilek anyagára és színére is fordítsunk figyelmet, a szőnyegek (vagy padlószőnyeg) és a függönyök mellett gondosan válasszuk ki a takarókat, díszpárnákat, illetve a kisebb dekor szőnyegeket is.

Miben segíthet a kivitelező a nappali felújításakor?

Egy profi kivitelező összehangolja a különböző szakemberek – ez esetben a festő és a burkoló – munkáját, így a végeredmény minőséget és szakmai hozzáértést tükröz majd.