szőnyeg

Nincs kedved az összes lakberendezési boltot bejárni, hogy megtaláld az ideális darabot? A legjobb szőnyegek megtalálása online sok ember számára jelenthet megváltást, akik gondtalanul szeretnék feldobni otthonuk belső tereit. A szőnyegek hatalmas szerepet játszanak bármely helyiség dekorálásában. Fantasztikus módja annak, hogy élénk színeket és textúrákat adj hozzá a terekhez, és sokat segíthetnek abban is, hogy a tér összes elemét összefogd, miközben a bútorok elhelyezésében is segítenek.

Hogyan válaszd ki a legjobb szőnyeget otthonra online

Hatalmas a kínálat a piacon, így rendkívül fontos, hogy bizonyos jellemzőket szem előtt tarts, mielőtt beszereznéd új szőnyegeidet! Íme néhány tipp, amelyek segítenek a legjobb darabok kiválasztásában online:

Milyen méretet válassz?

A különböző szőnyegek széles választékának átnézésekor a méret az elsődleges szempont, amelyet a szín mellett figyelembe kell venni. Alapvető fontosságú, hogy olyan szőnyeget válassz, amely illeszkedik a környezetbe. Ennek oka egyszerű- egy nagyobb szőnyeg elnyomhatja az egész teret, és elvonhatja a figyelmet a dekoráció más részeiről. Fontos, hogy tisztában légy annak a területnek a méreteivel, ahová a szőnyeg később kerülni fog! Válassz olyan szőnyeget, amely ideálisan illeszkedik a szoba méretéhez! Ha a szoba különösen nagy, akkor nem baj, ha két vagy több szőnyeget választasz, hogy segítsen körvonalazni és megkülönböztetni bizonyos területeket. Egy másik egyszerű taktika az, hogy a padló fő részén egy nagy szőnyeget használsz, fölötte pedig egy kisebb szőnyeget, hogy kettős színhatást érj el!

Mérj alaposan

Mérd meg a területet, ahol a szőnyeget el szeretnéd helyezni! Fontos, hogy pontosan meghatározd a szőnyeg elhelyezésének területét, hogy később a megfelelő méretet választhasd!

Figyelj az arányokra

Gondolj a térbeli arányokra és a környező bútorok méretére! Ha a szőnyeg túl kicsi, akkor vizuálisan zsúfoltnak tűnhet a helyiség, míg egy túl nagy szőnyeg elnyomhatja a bútorokat. A szőnyegnek harmonizálnia kell a térrel és ki kell emelnie a bútorokat.

Szem előtt tartott funkció

Gondolj a szőnyeg funkciójára és az elrendezésre! Ha például a kanapéd és az ülőgarnitúrád közötti területet szeretnéd kitölteni, akkor a szőnyegnek legalább a kanapé előtt és a garnitúra alatt helyet kell kapnia. Ha a hálószobába keresel szőnyeget, akkor az ágy mindkét oldalán legalább 50 cm-rel túl kell haladnia, hogy lágy és kényelmes tapintást nyújtson a lábaknak reggelente!

Hogyan válassz színeket?

Minden helyiségnek van egy bizonyos színtémája, amely segít minden dekorációs elemet egységesen összekötni. Még egyetlen olyan bútordarab is, amely nem illeszkedik a szoba általános színsémájához, a végén egymagában tönkreteheti az egész vizuális esztétikát. Több tényező is szerepet játszik, amikor megpróbálod meghatározni a szoba színsémáját. Az első szempont természetesen az, hogy a bútorok fából vagy fémből készültek-e? A második, a falak színe. Ez a legerősebb szempont, amely segít meghatározni egy szoba színsémáját. Tehát, ha online keresel szőnyegeket, akkor különbséget kell tenned a sötétebb árnyalatú,- és a világos szőnyegek között!

A sötétebb szőnyegek segítenek otthonos és meleg érzést teremteni bármilyen környezetben, és a legjobb, ha sötétebb árnyalatú fával vagy a falszín finom árnyalataival együtt használják. A világosabb szőnyegek viszont nagyon kedveltek, mivel képesek nyitott és szabad megjelenést kölcsönözni bármely térnek. Így a természetes fénnyel teli helyiségekben a világosabb szőnyegek használata a legideálisabb megoldás.

TIPP: minden esetben, amikor szőnyegeket vásárolsz online, győződj meg róla, hogy olyan színekre korlátozódik, amelyek illeszkednek egy másik domináns színskálához abban a helyiségben, ahol a szőnyeget tervezed elhelyezni!

 

Fontos a forma is

A szőnyegek online vásárlásakor nemcsak a színek és anyagok széles választéka áll rendelkezésre, hanem a különböző formájú szőnyegek is. A legideálisabb szőnyegformák a négyzet, a téglalap és a kör.

Kerek szőnyegek

Segíthetnek könnyedséget vinni az általános dekorációba, és feldobják a kisebb tereket is. Tökéletesen illeszkednek a hasonló formájú bútordarabokhoz, – például egy kerek asztalhoz.

Téglalap alakú szőnyegek

Ezek a leggyakoribb szőnyegtípusok. Formális érzetet kelthetnek, de gyakran a legjobb választás, amikor az egységesség érzetének megteremtéséről van szó egy adott térben.

Négyzet alakú szőnyegek

Kicsit különböznek a téglalap alakú szőnyegektől, mivel képesek a figyelmet magukra irányítani. Ez azért van, mert a négyzetes szőnyegeket különböző típusú bútorok alá helyezik. Ilyenkor az adott helyiségben az a bútordarab, amelyik a négyzet alakú szőnyeg közepén helyezkedik el, a legnagyobb figyelmet fogja magára vonni.

Összességében a bútorok típusa és a szoba mérete alapján kell meghatározni, hogy melyik lenne a legjobb formájú szőnyeg az igényeidhez.

Reméljük, hogy hasznosnak találtad tippjeinket és segítségükkel könnyedén ki tudod választani majd új szőnyegedet otthonodba online! További hasznos lakberendezési tippekért kövesd figyelemmel oldalunkat!