fürdőszoba

A fürdőszoba felújítása – A legfontosabb tudnivalók

Egy lakásfelújítás számos kérdést vet fel, ahogyan a fürdőszoba felújítása vagy átalakítása is, hiszen nagyon fontos előre felkészülni az alapanyagok és burkolatok kiválasztására, valamint arra is, hogy milyen fürdőszobát álmodtunk meg magunknak.

A fürdőszoba felújítása többnapos feladat, a munkafolyamatok porral és zajjal járnak, de a végeredmény érdekében érdemes szemet hunyni a kellemetlenségek fölött.

Milyen munkálatokkal jár a fürdőszoba felújítása?

  • Szaniterek, szerelvények, és burkolatok bontása, majd elszállítása
  • Ha szükséges, akkor ajtócsere
  • Radiátor cseréje
  • Vízvezetékek, és a lefolyók cseréje, csaptelepek kiépítése.
  • A szaniterek, és szerelvények felszerelése
  • Villanyszerelési munkálatok
  • Burkolás a padlón, az oldalfalon és a kádnál csempével/járólappal/linóleummal
  • Falfestés

Ha régi házat szeretnénk felújítani, a fürdőszoba kapcsán felmerül még, hogy milyen a helyiség fűtése, milyen állapotban van az elektromos vezetékrendszer, milyen a melegvíz szolgáltatás, és a víznyomás, hogyan biztosítható a fürdőben a szellőztetés, illetve, hogy van-e a helyiségben természetes világítás.

A fürdőszoba felújítása olyan feladat, amely profi munkát és szakértelmet igényel, ezért célszerű szakembert megbízni vele. A fürdőt a kivitelező tisztán adja át nekünk, ezután a fürdőszoba berendezése már nem állít majd nagy kihívás elé bennünket.

A fürdőszoba berendezése

A fürdés rituáléja már az ókorban is nagy szerepet kapott, de saját fürdőháza csak a gazdag családoknak, míg saját fürdő helyisége csak az uralkodóknak volt.

Napjainkban a fürdőszobák többsége keleti, északi, vagy északkeleti tájolású, alapfunkciói a fürdés, a mosakodás és a wc használat. Amennyiben nagyobb alapterületű a fürdőnk, a mosás és a szárítás is ebben a helyiségben történhet. A fürdőszoba berendezésénél nemcsak a szaniterek és a burkolatok kiválasztására kell hangsúlyt fektetni, hanem a berendezésre is.

A méretezés fontos szempont, hiszen a későbbiekben ez a kényelmünket szolgálja majd, emellett a stílusra és a harmóniára is törekedni kell a lakberendezés során. A burkolatok színe és mintája mellett az apróbb kiegészítőkre is odafigyelhetünk, a tárolóelemek és a textíliák növelhetik a komfortérzetünket.

Míg a kisebb lakások fürdőjében általában csak egy zuhanyfülke és egy mosdó fér el, addig a nagyobb fürdőkbe dupla mosdó, szauna, prémium zuhanypanel, hangulatvilágítás és akár okos rendszer is kerülhet. Utóbbival akár hangvezérlés útján is feltölthetjük a fürdőkádunkat, miközben még a vacsoránkat élvezzük.

A fürdőszoba felújítása és berendezése így lesz teljes, a munkálatok eltarthatnak egy hétig, de akár több ideig is. Minden az igényeinktől, a kiválasztott alapanyagoktól, és a kivitelező kapacitásától függ. Érdemes időben árajánlatot kérni az átláthatóság érdekében.