Sokan úgy hiszik, hogy kisméretű fürdőszoba leginkább a társasházi lakásoknál jellemző, pedig kisebb házak esetében is előfordulhat, ám a helyhiány miatt nem kell azonnal kétségbeesnünk. Vannak olyan megoldások, amivel tágíthatjuk a teret, sőt, akár nagyobbra varázsolhatjuk a fürdőszobánkat is. Mutatjuk hogyan!

Kisméretű fürdőszoba – Áldás vagy átok?

A nagyméretű fürdőszoba esetében általában nem kérdés, hogy hogyan rendezzük be, mert bőven van hely ahhoz, hogy a fantáziánk és a kreativitásunk szárnyaljon. Amikor azonban kicsi a fürdőnk és éppen házfelújítás előtt állunk, három választásunk lehet:

  • optikailag tágítjuk a teret
  • ügyesebben gazdálkodunk a hellyel
  • falat bontunk

Nem mondanánk, hogy feltétlenül rossz, ha kicsi fürdőnk van, hiszen van, akinek éppen ez tetszik, éppen csak annyi a dolgunk, hogy alaposabban átgondoljuk, milyen megoldások tetszenek és mit bír el a pénztárcánk.

Nézzük sorban, melyiknek mi az előnye és a hátránya.

A fürdőszoba felújítása és berendezése

Ha optikailag tágítjuk a teret

Falak mozgatása nélkül is megváltoztathatjuk a belső teret, a tudatos tervezés eredményeként a fürdő tágasabbnak, világosabbnak tűnik majd. Ebben az esetben a fal- és padlóburkolatok, illetve a színek kiválasztása kap nagy hangsúlyt.

Tértágító hatású, ha egyenletes szórt fény érkezik a plafonról, ezt jól kiegészítik a rejtett fények, amelyektől nagyobbnak tűnik a belmagasság.

Kis alapterületű fürdőben ideális megoldás a világos padló. A padlólapok mérete szintén lényeges, szűkösebb helyekre lehetőleg kisebb négyzetekből összeálló hidegburkolatot válasszunk. A vízszintesen barázdált csempelapok szélesítik a teret, az egész falat beborító tükör pedig akár meg is duplázhatja a helyiség méretét.

Minimalista fürdőszoba tervezési tippek, amelyek segítenek bővíteni a teret

Ha ügyesebben gazdálkodunk a hellyel

Ebben az esetben szintén nem kell falakat megmozgatni, bár bontásra már számítani kell. A bontással járó munkálatok pedig porral is járnak, méghozzá nagyon sok porral, illetve hangzavarral is.

Gondoljuk át, hogyan használhatjuk ki a lehető leghatékonyabban a rendelkezésünkre álló teret. Kád van a fürdőnkben? Ha lecseréljük zuhanyzóra, máris több lesz a helyünk. Ha van rá lehetőség, a bojlert levihetjük a garázsba is, a mosógépet pedig beépíthetjük a konyhánkba.

A 100 cm széles mosdó helyett választhatunk keskenyebbet is, akár 80, vagy 60 cm széleset is. A radiátor helyett törölközőszárítót is elhelyezhetünk a falon, így a kisméretű fürdő máris tágasabbnak tűnik majd.

Milyen munkálatokkal jár egy régi fürdőszoba átépítése?

Ha falat bontunk

Nem kell lebombázni az egész fürdőt, elegendő, ha előrébb hozunk egy falat 15-20 centivel. Ha téglafalunk van, vegyük ki az ajtót, verjük ki a falat, és téglával vagy ytong téglával húzzuk fel az új falunkat. Az áthidalóról, a küszöbről, a padlóburkolatról és a szellőztetőről a kisméretű fürdőszoba esetében se feledkezzünk el!

Dönthetünk gipszakarton fal mellett is, de hangszigetelésről ebben az esetben muszáj gondoskodnunk.

Így, hogy több helyünk van, máris visszatérhetünk az előző alcímhez, és alkalmazhatjuk azokat a tippeket, amivel ügyesebben gazdálkodhatunk a hellyel.

Kövess minket Facebook oldalunkon is >>

Ugye nem is hangzik olyan bonyolultan? Az átalakításnak – legyen szó falfestésről vagy bontásról – anyagi vonzata is van, ezért érdemes az áraknak utánajárni és mérlegelni, hogyan mozoghatunk kényelmes és biztos terepen.

Fontos számunkra, hogy a rugalmas munkavégzés, a versenyképes ár és a magas minőség továbbra is a védjegyünk maradjon. Ennek érdekében örömmel válaszolunk minden olyan felmerülő kérdésre, amely segíti az árajánlat pontos elkészítését, illetve a közös munkát.

Emailt írok nektek >>