Örök kérdés, hogy milyen a tökéletes a konyha, ám erre szinte lehetetlen egységes választ adni, hiszen a tökéletes konyha fogalma még a konyha felújítása közben is folyamatosan formálódik. A siker kulcsa, hogy a konyhánk elrendezése és berendezése az elvárásainkhoz igazodjon.

Konyha felújítása – a legfontosabb kérdések

A tervezgetés és a konyha felújítása során érdemes hosszútávú megoldásokban gondolkodni, hiszen a felújítás általában több évre szól. A kiváló minőségű termékek nagyobb kiadást igényelnek, de az energiatakarékosság, a tartósság és a megbízhatóság nagyon fontos szempont.

Milyen szempontokat mérlegeljünk még?

 • a konyha segítse a hatékony munkavégzést
 • ügyeljünk az optimális helykihasználásra
 • tartsuk szem előtt a higiénia és a biztonság kérdését
 • figyeljünk a technológiai sorrendre

Az északkeleti, vagy nyugati oldal ideális a tájolás szempontjából, a helyiség elrendezése lehet egysoros, „L” alakú, „U” alakú, de akár nyitott is. Ha elegendő helyünk van, konyhasziget beállításával egy másodlagos munkafelületet vagy étkezőt is kialakíthatunk.

Kövess minket Facebook oldalunkon is >>

Ügyeljünk a színek kiválasztására

A konyha felújítása akkor teljes, ha ügyelünk a színek, a burkolatok és a világítótestek kiválasztására.

A falfesték színének kiválasztásához figyelembe kell venni a konyha tájolását. Az északi és keleti fekvésű konyhában célszerű világos árnyalatú festéket választani, hogy a délutáni órákban is világos legyen a helyiség.

A földszínek otthonossá teszik a teret, a pasztellszínek pedig tágítják. Ez különösen akkor hasznos, ha a konyhánk kis alapterületű.

Ha tapéta mellett döntünk, célszerű azt választani, amit könnyű tisztítani is.

Beltéri falfesték típusok, tájolás, és a színek pszichológiája

 

Hogyan alkalmazkodjunk a kis alapterülethez?

A konyhabútor, a mosogató, a tároló elemek, és a hűtő a konyha fix tartozékai még akkor is, ha az asztalt és a székeket nem ott helyezzük el. Ha kicsi a konyhánk, a berendezés során az alábbi megoldásokhoz célszerű folyamodni:

 • méretre készített, teljesen egyedi konyhabútor
 • mély polcok
 • magas bútor, hogy a felső polcokon tárolhassuk azokat az edényeket, amelyeket nem használunk mindennap
 • egytálcás mosogató
 • keskeny, de magas hűtő
 • kisebb méretű mosogatógép
 • kinyitható étkezőasztal
 • pult, amely munkapultént, és asztalként is funkcionálhat

Felújítás lépései – Hogyan fogjunk hozzá a lakásfelújításhoz?

 

Milyen burkolat mellett döntsünk?

A konyhában egyértelműen azok a burkolatok népszerűek, amelyek jól tisztíthatók és fertőtleníthetők, mégis mutatósak.

A padlóhoz általában hidegburkolatot választunk, de egyre népszerűbb a fahatású hidegburkolat, és a vízálló réteggel rendelkező laminált padló. A burkolatnak védenie kell a fal és a padló felületét.

Leggyakoribb fajtái a csempe és a járólap, ám bármilyen burkolat mellett döntünk, ügyelnünk kell arra, hogy prémium minőségű ragasztót válasszunk hozzá.

A munkát mindenképpen érdemes hozzáértő burkolóra bízni, és az alábbi igényeket szem előtt tartani:

 • konyha helyszíni adottságai
 • milyenek a természetes, illetve a mesterséges fényviszonyok
 • a burkolat legyen könnyen tisztítható, ügyeljünk a mintára, méretre, felületre, textúrára és az egyéni igényekre

A mennyiség kiszámítását bízzuk szakemberre, ráadásul, ha profi burkoló dolgozik a konyhánkban, később kerül sor majd a burkolat cseréjére.

Népszerű hidegburkolat típusok >>

Kapcsolók, konnektorok és lámpák

Egy konyha felújítása esetében az elektromos hálózat felújítása is indokolt, hiszen az évtizedek múlásával változnak az igényeink is.

Ma már szükségünk lehet akár 5-6, vagy akár több konnektorra is a konyhánkban, méghozzá hosszabbítók jelenléte nélkül. A konnektorok mellett a kapcsolók számának növelése is kényelmesebbé teheti a mindennapokat.

A világítótesteket illetően ügyeljünk arra, hogy a konyhai munkapult megvilágítása éppen olyan fontos kérdés, mint a függőlámpák kiválasztása. A LED világítás az egyik legnépszerűbb világítási forma, ledekkel szebbé, hangsúlyosabbá, és persze modernebbé tehetjük a konyhapultot.

A konyha felújítása többféle szakember munkáját igényli, ezért célszerű olyan kivitelezővel dolgozni, aki összehangolja a munkafolyamatokat és szem előtt tartja a minőségi munkavégzést!

 

Fontos számunkra, hogy a rugalmas munkavégzés, a versenyképes ár és a magas minőség továbbra is a védjegyünk maradjon. Ennek érdekében örömmel válaszolunk minden olyan felmerülő kérdésre, amely segíti az árajánlat pontos elkészítését, illetve a közös munkát.

Emailt írok nektek >>