szobafestés

Szobafestés, falfestés házilag? Nem lehetetlen küldetés. Az alapok elsajátítása pedig elengedhetetlen a kezdő barkácsolók, az új lakástulajdonosok és a veterán szakértők számára egyaránt. Mielőtt azonban felkapnád a hengert, és nekilátnál az első rétegnek, fontos, hogy legyen egy terved. Ha úgy érzed, hogy szeretnéd kibontakoztatni a kreativitásodat, és szakember segítsége nélkül állnál neki a festésnek, akkor most mutatjuk legjobb tippjeinket. Lássuk!

Még mielőtt belevágnánk, fontos megjegyeznünk, hogy ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor célszerű egy profi segítségét kérni!

Szobafestés profin – 6 tipp a tökéletes végeredményhez

Tervezz előre a szobafestés előtt!

Kezdd azzal, hogy átgondolod, hogyan szeretnéd, hogy a kész projekt kinézzen! Ez leginkább akkor lehet érdekes, ha több különböző színt is kipróbálnál terenként a szobafestés során. Fontold meg a nappali egyik falának merész árnyalatú festését, vagy a díszlécek kiemelését egy extra kontrasztos árnyalattal. Mindemellett a mennyezetről se feledkezz meg!

Válassz színt a falfestéshez!

A színek böngészése fárasztó lehet, így kezdd azzal, hogy kitalálod az általános színjellemzőket: meleg vagy hideg árnyalatot szeretnél? Semlegeset vagy telítettet? Ha már vannak meglévő bútoraid vagy művészeti alkotásaid, akkor azt is figyelembe kell venned, hogy az árnyalat hogyan egészíti ki azokat.

Ha már tudod, hogy mit keresel, válassz ki néhány árnyalatot, és szerezz be mintákat – sok, közvetlenül a fogyasztóknak szánt márka küld öntapadós mintákat, amelyeket felragaszthatsz a falra, hogy jobban lásd a színeket (és megspórold az utazást a boltba).

Teszteld a színeket, hogy lásd, hogyan mutatnak a szobában a különböző napszakokban!

Beltéri falfesték típusok, tájolás, és a színek pszichológiája

Válaszd ki az eszközöket, és az anyagokat!

Minden szobafestés egyedi, és a választott festéktől, valamint a falak állapotától függően különböző eszközökre lehet szükséged, de van néhány elengedhetetlen kellék:

  • festék
  • festékhenger
  • festékhenger hosszabbító rúd
  • cseppfogó kendők, rongyok
  • ecsetek
  • festéktálca
  • csiszolópapír
  • maszkoló szalag
  • hullámpapír takaráshoz
  • spakli

Mindez elég sok kiegészítő, így ha nem szeretnél bajlódni a házi barkácsolással, akkor kérd szakember segítségét!

Kövess minket Facebook oldalunkon is >>

Készítsd elő a szobákat!

Ha nem akarod tönkretenni a kedvenc kanapédat vagy azt az örökséget, amit a nagyitól kaptál, akkor ürítsd ki a szobákat a szobafestés előtt! Ha nincs elég helyed ahhoz, hogy mindenedet átköltöztesd, tolj mindent a szoba közepére! Fedd le a darabokat egy lepedővel vagy könnyű műanyag fóliával, és tedd ugyanezt a padlóval, valamint minden olyan szekrénnyel vagy munkalappal, amelyet a felesleges fröccsenés veszélye fenyegethet.

Fogj egy tekercs festőszalagot, és határozottan vidd fel a szoba sarkainak, valamint az ajtó- és ablak burkolatoknak a széleire, majd szükség esetén egy gittkéssel tömítsd le! A jó tömítés lényege, hogy a festék ne kerüljön a szalag alá, és tisztán lehúzható legyen, miután minden megszáradt. Teljesen ki is hagyhatod a ragasztást, ha bátornak érzed magad. Távolítsd el a villanykapcsolók és konnektorok burkolatait, és ragassz fel egy festőszalagot, hogy megvédd a konnektorokat és kapcsolókat a festékcseppektől! Mielőtt nekilátnál, győződj meg róla, hogyan kell javítani a gipszkartont, hogy ki tudd tisztítani a falakon keletkezett réseket!

Fontos szempontok, amit a nappali felújítása kapcsán tudni érdemes

Keverd össze a festéket!

A festéket egy fából készült festékpálcával keverd össze, és a szobafestés során gyakran keverd újra, nehogy összeálljon!

A nem következetesen kevert festék ahhoz vezethet, hogy az összetevők szétválnak, és így veszélybe kerülhet a valódi szín, amit el szeretnél érni.

Ha egy liternél több festéket használsz, kombináld a dobozokat egy nagy vödörben, arra az esetre, ha a színben enyhe eltérések lennének!

Válaszd ki a festési technikákat!

A festéked már összekeverted, a hengered pedig készen áll. Azonban mielőtt nekilátsz, mindenképpen tervezd meg a menetrendet! Dolgozz a szoba tetejétől lefelé, a mennyezetekkel kezdve! Merész fókuszfalat szeretnél? Először a szomszédos világos színű falakat fesd le! Ne aggódj, ha festék kerül arra a részre, ami a hangsúlyos fal lesz – a sötét festék el fogja fedni, bármilyen világosabb festék is került oda.

Miután a világosabb fal megszáradt, ragaszd le a szélét, hogy a sötét szín ne folyjon át az új festékre! Ha a sötét falakat világosabb árnyalattal feded le, három réteggel számolj: az alapozóval, valamint két réteggel az új szín esetében, hogy semmi se látszódjon át!

Sok sikert kívánunk a szobafestéshez!  

Fontos számunkra, hogy a rugalmas munkavégzés, a versenyképes ár és a magas minőség továbbra is a védjegyünk maradjon. Ennek érdekében örömmel válaszolunk minden olyan felmerülő kérdésre, amely segíti az árajánlat pontos elkészítését, illetve a közös munkát.

Emailt írok nektek >>