Energiatakarékosak szeretnénk lenni, de mi egyáltalán az energia definíciója? Az anyagok egyik alapvető tulajdonsága, mely az anyag munkavégző képességét jellemzi. Az „anyag” és „munkavégző képesség” szavak a definícióban a lehető legáltalánosabban értelmezendők. Mutatjuk, mit jelentenek egy környezettudatos otthon tekintetében.

Környezettudatos otthon tippek

Egy dologban biztosak lehetünk, környezetünkben az „anyag” (elsődlegesen a Földön) korlátozottan áll rendelkezésre. Például a mindenki által használt földgáz belátható időn belül kifogy.

Korlátlanul rendelkezésre állónak tekintjük a napenergiát, de például a villamosenergiát előállító napelemek gyártásához nélkülözhetetlen ásványi anyagok igen korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre (ez az anyagmennyiség a felhasználás után nem tűnik el, a Földön marad, mint hulladék, az újrahasznosítás nélkülözhetetlen).

Kövess minket Facebook oldalunkon is >>

Adott életszínvonalon élünk, ennek biztosításához hatalmas energiaellátó rendszereket, gyártási kapacitásokat kellett létrehozni. Nagy rendszerekből kevés van, ezek hatékony és energiatakarékos üzemeltetése össztársadalmi szinten kell, hogy megvalósuljon.

Nagyon sok van azonban a háztartásokból, ezekben egy átlagember által megvalósítható „kis” megtakarítások összeadódva hatalmas eredményeket hozhatnak anélkül, hogy a takarékoskodás miatt az életszínvonalunknak csökkennie kellene, vagy vállalhatatlan beruházásokat kellene megvalósítani.

10 fontos lépés a fenntartható jövő felé

Az energia formái háztartási környezetünkben a hőenergia, a villamos energia, a kémiai energia. Több blogcikket meg lehetne tölteni az ezekre vonatkozó hasznos takarékoskodási javaslatokkal, a teljesség igénye nélkül álljon itt néhány példa, javaslat. Így máris közelebb kerül hozzánk a környezettudatos otthon.

Villamos energiafelhasználás lakásvilágításra

A hagyományos izzólámpák után megjelentek a halogén izzók, majd a kompakt fénycsövek és végül a legkorszerűbb LED izzók.

Egy 60 W-os izzó fényerejét egy korszerűbb 12 W-os kompakt fénycső, vagy a még korszerűbb technológiájú 10 W-os LED izzó is biztosítani tudja. Az energiafelhasználás a hagyományoshoz képest ötödére, hatodára csökken.

A jelentős áttörést hozó kompakt fénycsövekből a hosszú élettartam miatt ma is sok üzemel, de jelentősen drágábbak voltak a hagyományos izzóknál. Látható, hogy ezeket nem kell azonnal újabb beruházással lecserélni, ha elromlottak akkor viszont LED izzó beszerzése célszerű.

Energiatakarékos LED lámpák – Spórolj és óvd a környezeted!

Villamosenergia felhasználás általában

Évről évre egyre takarékosabb gépeket dobnak piacra, ha háztartási készüléket kell vásárolnunk, mindenképpen nézzük meg milyen energiaosztályúak, keressük meg rajta az energiamatricát.

Fontos azonban, hogy a megvett készülékeket hogyan üzemeltetjük és megfelelően karban tartjuk-e.

Jó példák erre a hűtőgépek. A fejlesztéseknek köszönhetően a hűtőgépek és fagyasztóládák energiafelhasználása az elmúlt 20 évben körülbelül kétharmadával csökkent. További energia megtakarítást érünk el, ha a hűtőgépet, vagy fagyasztóládát hideg helyre tesszük.

Régebbi készülékek esetében rendszeresen el kell végezni a leolvasztást, mert az eljegesedett készülékek több energiát fogyasztanak. Ugyancsak nő az energiafogyasztás, ha nem tisztítjuk meg rendszeresen a készülékek hátoldalán található hőleadó rácsokat.

5+1 lépés az energiatakarékos otthon felé

Hőenergia felhasználás melegvízellátásra

A fűtés mellett a legtöbb energiát a melegvíz előállítása igényli, ez egy háztartás teljes energia szükségletének 10-15 %-át teszi ki. A víztakarékossági fogásokat általában jól ismerjük. ezekkel legtöbbször villamos energiát is megtakarítunk. Fontos, hogy ne állítsuk a kelleténél magasabbra a melegvíztartályok hőmérsékletét, ugyanis ez fölösleges hőveszteséggel jár, 50 fok felett pedig erőteljesen beindulhat a vízkőképződés.

És ez az a terület, ahol kiválóan hasznosítható a napenergia, tetőre szerelt napkollektorok segítségével a melegvíz szükséglet közel felét fedezni lehet. Az ilyen tároló tartállyal, illetve tartalék villamos fűtéssel kiegészített rendszerrel energiahatékonyan tudunk melegvízellátást biztosítani.

Környezettudatos otthon 2. – Hogyan takarékoskodjunk okosan?

Fontos számunkra, hogy a rugalmas munkavégzés, a versenyképes ár és a magas minőség továbbra is a védjegyünk maradjon. Ennek érdekében örömmel válaszolunk minden olyan felmerülő kérdésre, amely segíti az árajánlat pontos elkészítését, illetve a közös munkát.

Emailt írok nektek >>