Folytatjuk előző cikkünket, amelyben arra kerestük a választ, hogy milyen megoldásokkal elérhető a környezettudatos otthon, ha elsősorban a hőenergia, a villamos energia és a kémiai energia okos felhasználására összpontosítanánk.

Környezettudatos otthon praktikák

Hőenergia felhasználás fűtésre

A háztartásban felhasznált energia közel háromnegyedét fűtésre fordítjuk, nagyon fontos, hogy megfelelően használjuk a fűtőberendezéseinket.

Egyszerűen számítható, bármennyire is nehéz elhinni, hogy a lakás hőmérsékletének 1 fokkal történő emelése a fűtési költségek 6%-os növekedésével jár együtt. Egy jól szigetelt háznál ez a 6% egy kisebb, de azért jelentős forintösszeg, míg egy rosszul hőszigeteltnél sokkal több.

Kövess minket Facebook oldalunkon is >>

Ha tehetjük, megéri modernizálni, egy korszerű kazános, fűtésszabályzó automatikával ellátott fűtőberendezés akár 40%-kal csökkentheti a fűtési költségeket. Ettől már készen is van a környezettudatos otthon? Részben.

  • A meglévő berendezéseinknél is sokat spórolhatunk. Még ősszel, de lehet már a nyár végén is (ekkor a karbantartók árengedményeket szoktak adni), ellenőriztessük és tisztíttassuk a fűtőkészülékeket, a lerakódott korom, szennyeződés milliméterenként kb. 5%-al csökkenti a készülék hatásfokát.
  • A fűtetlen terekben, például a pincékben végig futó fűtéscsövek igen gyakran szigeteletlenek, saját magunk megvehetjük, felhelyezhetjük a szigetelést, csökkenthetjük a hőveszteségeket. Ugyanez a helyzet sokszor a kazánhelyiségben is.
  • Légtelenítsük a fűtési rendszerünket, a rendszerben, fűtőtestekben rekedt légbuborékok rontják a hőátadást, magasabb hőmérsékleten tudják leadni ugyanazt a hőmennyiséget, nőnek a járulékos hőveszteségek.
  • A fűtőtest előtt lógó függöny akadályozza a hőleadást, a megtermelt hő egy része az ablakokon keresztül a szabadba fog távozni. A fűtőtest mögé a falra felhelyezett fényvisszaverő/hővisszaverő alumínium fólia viszont csökkenti a hőveszteségeket.
  • Unalomig ismételt, de nagyon hasznos tanács, hogy éjszakára csökkentsük a helyiség hőmérsékleteket, ugyanezt tegyük, ha nem vagyunk otthon.

 

Fenntartható építőipari megoldások, a környezetvédelem jegyében

 

Hőszigetelés

A megújuló energiák otthoni felhasználására vagy a háza szigetelésére nem mindenkinek van lehetősége, de az energiahatékonyság nem csak a tehetősebbek, vagy a gazdagok kiváltsága.

A 100-150 évnél is idősebb használatban lévő, földszintes öreg parasztházak fél méteres, vagy néha még vastagabb oldalfalai megfelelő hőszigetelést biztosítanak. Gyenge pontjuk viszont a mennyezeti födémek nem megfelelő hőszigeteltsége. A padlásokon sokszor igen sok lom is található. Takarítsuk ki a padlást és terítsünk le 10 cm vastag ásványgyapot vagy üveggyapot hőszigetelést. Nem kerül sokba és akár 15-20 %-al is csökkenhetnek a fűtési költségeink. Nyáron a fordítottja igaz, sokkal hűvösebb marad a lakásunk, a klímakészülék jóval kevesebb energiát fog fogyasztani.

Hogyan javítja a hőszigetelés az otthonod hatékonyságát?

Ma mindenki új, hőszigetelt, jól tömített ablakokat, nyílászárókat szeretne beépíteni ezekbe az idős házakba is. Ezeknél a házaknál viszont sok pára kerül az épületbe, ami a „rosszul” záródó ablakokon, nyílászárókon távozik el, megakadályozva a belső páralecsapódást, vizesedést, penészedést. Nyilván ezt megfelelő ablakkonstrukciókkal, és sok szellőztetéssel is meg lehet oldani. Nagyapáink is tudták a megoldást, például spaletták voltak belül az ablakokban, ezeket és a külső zsalukat sötétedés után becsukták, vagy leeresztették a rolókat, behúzták a függönyöket. Ez ma sem kerül sokba, semmibe.

Vizesedés & lakásfelújítás – A vizesedés megszüntetése és megelőzése

Ha ezeknél az öreg épületeknél, de a múlt század második felében épült sok épületnél is, fel kell újítani a külső vakolást, akkor ezt ma már hőszigetelten kell kivitelezni.

A mai modern épületeknél, ahol nagy üvegezett nyílászáró felületek vannak, sötétedés után szintén be kell zárni a zsalukat, le kell ereszteni a rolókat, be kell húzni a függönyöket, ezzel jelentősen csökkenthetjük a sugárzásos hőveszteségeket.

A környezettudatos otthon elérése sokszor nem kerül vagyonokba, csak tudatosságra és odafigyelésre van szükség. Elolvasnád a blogcikkünk előző részét is?

Környezettudatos otthon – Hogyan takarékoskodjunk okosan?

 

Fontos számunkra, hogy a rugalmas munkavégzés, a versenyképes ár és a magas minőség továbbra is a védjegyünk maradjon. Ennek érdekében örömmel válaszolunk minden olyan felmerülő kérdésre, amely segíti az árajánlat pontos elkészítését, illetve a közös munkát.

Emailt írok nektek >>