A barokk építészet egy letűnt korszak bőségének és pompájának tanúbizonysága, a korszakot a pazar díszítés és a bonyolult formák jellemezték. A barokk stílus emlékei a templomok díszes homlokzataitól az aprólékosan megtervezett tájképekig lenyűgözi a közönséget. Mutatjuk, mit érdemes tudni a barokkról, vagyis a XVII-XVIII. századi építészeti korszakról.

A barokk építészet eredete

A barokk építészet eredete a 16. század végéig vezethető vissza Olaszországban, ahol a reneszánsz építészet klasszikus formáira adott válaszként alakult ki. Az építészetre a nagyszerűség, a drámaiság és a díszes részletek jellemzőek. Célja az volt, hogy érzelmi reakciókat váltson ki, és a nézőben az áhítat érzését keltse.

A barokk építészek igyekeztek elszakadni a reneszánsz kiegyensúlyozott és harmonikus terveitől, és ehelyett a bonyolult, dinamikus és színpadias terek létrehozására összpontosítottak. Ez a stílus gyorsan elterjedt egész Európában, rendkívül népszerű volt Franciaországban, Spanyolországban és Ausztriában is.

A mozgalom az építészeten kívül a művészetre, a zenére és az irodalomra is hatással volt.

Reneszánsz építészet – A késői középkor építészetének kiemelkedő alkotásai

A barokk építészet főbb jellemzői

A reneszánsz kiegyensúlyozott és harmonikus terveitől eltérve a barokk építészetet nagyszerűség, drámai hangulat és bonyolult díszítések jellemzik. Egyik fő jellemzője az eltúlzott mozgás és a világos, könnyen értelmezhető részletek használata, hogy drámaiságot, feszültséget, túláradást és pompát teremtsen a szobrászatban, festészetben, építészetben, irodalomban, táncban és zenében.

A barokk építészetben gyakran fordulnak elő bonyolult díszítések, ívelt formák és részletek sokasága, amelyek a dinamizmus és a mozgás érzetét tükrözik. Másik jellemzője a fény és az árnyék használata a drámaiság és a mozgás illúziójának megteremtése érdekében.

Továbbá a barokk épületek gyakran tartalmaznak nagy lépcsőházakat, kupolákat és illuzionista mennyezetfestményeket, hogy a félelem és a nagyság érzetét keltsék.

Gótikus építészet – Az érett középkori építészet legfontosabb ismérvei

Barokk templomok a világban

A barokk építészet pompáját és bőségét példázzák a világ ikonikus templomai.

  • A vatikáni Szent Péter-bazilika, amelyet többek között Michelangelo és Gian Lorenzo Bernini neves építészek terveztek, hatalmas kupolájával, díszes homlokzatával és pazar belső terével a barokk grandiózusság csúcspontja.
  • A római Gesù-templom, amelyet a Jézus Társasága anyatemplomaként tartanak számon, lenyűgöző barokk belső terével büszkélkedhet, amelyet pazar aranyozás és bonyolult mennyezeti freskók díszítenek.
  • Olaszországon túl a párizsi Saint-Paul-Saint-Louis-templom lenyűgöző homlokzatával és díszes kupolájával példázza a barokk dizájn világméretű elterjedtségét.

Ezek a templomok a barokk építészet extravaganciájának maradandó bizonyítékai, szépségükkel és bonyolult részleteikkel elvarázsolják a közönséget.

Kövess minket Facebook oldalunkon is >>

A barokk építészet Magyarországon

A barokk építészet Magyarországon a barokk művészet részeként a 17. század elejétől a 18. század végéig számos meghatározó építészeti emléket hagyott hátra, főként templomok, kastélyok és lakóépületek formájában. Barokk városaink között említhetjük Győrt és Székesfehérvárt, de hasonlóan értékes barokk műemlékegyüttest találhatunk Budán, Veszprémben és Egerben is.

Neves hazai barokk kastélyaink a fertődi Esterházy-kastély, a keszthelyi Festetics-kastély, a füzérradványi Károlyi-kastély és a Gödöllői Királyi Kastély.

 

A barokk épületek többnyire könnyen felismerhetőek sajátos stílusjegyeikről.

  • A magyar barokk templomokat egy-két hagyma- vagy gúlasisakos torony díszíti.
  • A barokk épületek gyakran megtört vonalú homlokzatát vakolatsávozás, erőteljes párkányok, óriáspilaszterek és oszlopok tagolják.
  • Gyakran feltűnő elem a különleges formájú, kör, ovális vagy lant alakú ablak.
  • A kapukat gazdagon faragott kődíszek és oszlopok vagy szoboralakok (például atlaszok) veszik közre, amelyek általában kő- vagy vasrácsos erkélyt tartanak.
  • Az épületek homlokzatát határozott főpárkány zárja le, felette tört vonalú, címerrel, órával vagy szobrokkal díszített oromzat emelkedik. A fedés jellemzően manzárdtető, gyakori elem a kupola vagy az óratorony.
  • A barokkra jellemzőek a színes homlokzatok, a mélyvöröstől a sárgán át a szürkéig és a kékig.
  • A belső tereket freskók, szekkók, stukkók és fából készült burkolatok kialakításával díszítették.

A barokk korszak magyarországi épületei többnyire német anyanyelvű, itáliai vagy osztrák származású mesterek munkái.

Fontos számunkra, hogy a rugalmas munkavégzés, a versenyképes ár és a magas minőség továbbra is a védjegyünk maradjon. Ennek érdekében örömmel válaszolunk minden olyan felmerülő kérdésre, amely segíti az árajánlat pontos elkészítését, illetve a közös munkát.

Emailt írok nektek >>