Egyre több hirdetésben és nagyáruházban találkozhatunk a vízálló laminált padló fogalmával, sőt, még a Pinterest is hemzseg a tippektől és tanácsoktól. Lerántjuk a leplet arról a kérdésről, hogy valóban vízálló-e a meghirdetett laminált padló.

Vízálló padlóburkolatok

Padlóburkolatok típusai

A vízálló padlóburkolatok iránt fokozódó igény mögött nyilvánvalóan a szándék rejtőzik, hogy nem szeretnénk gyakran cserélgetni a padlóburkolatot azért, mert felázik, és hamar rongálódik.

Ahogyan már korábban is írtuk blogbejegyzéseinkben, alapvetően kétféle padlóburkolat típust különböztetünk meg egymástól, a meleg és a hidegburkolatokat.

Népszerű meleg- és hidegburkolat típusok – Dönts jól, válassz okosan!

A melegburkolatok közé tartoznak a parketták, fapadlók, laminált padlók, rigid padlók, LVT padlók és a szőnyegek, míg a hidegburkolatok általában kerámiából, vagy természetes, illetve műkőből vannak.

Többnyire a vizes helyiségekbe és a kültérre kerülnek a vízálló padlóburkolatok, míg a nappaliba, a hálószobákba és gyerekszobába előszeretettel választunk melegburkolatot. Egyre gyakoribb azonban, hogy sokan a konyhába és a fürdőbe is laminált padlót szeretnének vásárolni, ekkor pedig rögtön adódik a kérdés, hogy vízálló-e a vízálló laminált padló.

Hidegburkolatok – Minden, amit érdemes tudni a használatukról

Mikor vízállóak a padlóburkolatok?

Mielőtt megválaszolnánk a kérdést, érdemes átgondolni, mikor vízálló egy padló. Elvárásaink szerint akkor, hogyha elönti a víz a fürdő vagy a konyhát, akkor is kényelmesen fel lehet törölni anélkül – akár órák múlva is – hogy a padlónknak bármi baja lenne tőle.

Azaz: a víz korlátlan ideig kölcsönhatásban állhat az anyaggal, az semmilyen károsodást nem szenved. A hidegburkolatok esetében ez teljes mértékben így van, nem is érdemes rá szót fecsérelni.

A melegburkolatoknál azonban más a helyzet, keressünk csak rá a Google-ben arra a kulcsszóra, hogy „felázott laminált padló”. Látni fogjuk, hogy hullámos, megváltozik a színe, és sajnos már nem lesz olyan, mint korábban. Ennek az az oka, hogy vízálló fa nem létezik. Akkor most hogy is van ez a vízálló laminált padló kérdés?

Melegburkolatok – Minden, amit érdemes tudni a használatukról

Létezik -e vízálló laminált padló?

A laminált padlók dekor rétege, vagyis a nyomdai úton előállított dekorpapír és a hordozóréteg is fa alapanyagú, ezért nyilvánvalóan érzékeny a vízre. A rigid hordozórétegű laminált padlók azonban farostokból álló, műgyantával összepréselt nagysűrűségű lemezek, amelyek a fatartalomtól és a sűrűségtől függően kevésbé érzékenyek a vízre. Kevésbé, de nem ez nem jelent teljes védettséget. Még ebben az esetben is jobb választás a vízálló vinyl.

Kövess minket Facebook oldalunkon is >>

A laminált padlóknál feltüntetett vízállóság 8 órás, 12 órás, vagy 24 órás vízállóságot jelent. A legtöbbnél így is azt tanácsolják, hogy a vizet azonnal töröljük le a felületről.  Amint a víz eljut a fához, károsítani kezdi azt, ez nem lehet kérdés.

Összefoglalva annyit tanácsolunk, hogy aki mindenáron vízálló laminált padló felé hajlik a vásárlás során, gondolja át, hogy az adott helyiségben biztosan az lesz-e a tökéletes választás. Ha van rá esély, hogy kiömlik a felületre víz, érdemes inkább egy bombabiztos hidegburkolat mellett dönteni. Ezt a döntést a pénztárcánk is szeretni fogja.

Fontos számunkra, hogy a rugalmas munkavégzés, a versenyképes ár és a magas minőség továbbra is a védjegyünk maradjon. Ennek érdekében örömmel válaszolunk minden olyan felmerülő kérdésre, amely segíti az árajánlat pontos elkészítését, illetve a közös munkát.

Emailt írok nektek >>