Amikor építkezés vagy házfelújítás közben a terasz burkolása a soron következő teendőnk, több szempontot is szem előtt kell tartanunk. Fontos, hogy a burkolat jól illeszkedjen a környezetbe és mutatós is legyen, ugyanakkor az is hangsúlyos kérdés, hogy minőségi alapanyagot válasszunk burkolatnak. A végeredmény akkor lesz tartós és tökéletes.

Fontos szempontok a terasz burkolása előtt

Természetesen a burkolat kiválasztásánál a színre, a burkolólap méretére és a harmóniára is figyelni kell, de vannak ennél lényegesebb kérdések is. A három legfontosabb pillér a következő.

Vízelvezetés

Akár mi magunk betonozzuk az alapzatot, akár felújítjuk, gondoskodnunk kell a megfelelő lejtésről, mert a lejtés fogja megoldani a csapadékelvezetést a burkolólapok tetejéről. Ha megfelelő a lejtés, illetve a felületkiegyenlítés, a vízelvezetés mellett már csak a vízszigetelésről kell gondoskodni.

Mikor szükséges lépés az aljzatkiegyenlítés?

Csúszásmentesség

Válasszunk olyan burkolatot, amiben mélyedések vannak, melyek segítenek elvezetni a vizet. Ügyeljünk rá, hogy ezekben a mélyedésekben könnyebben megül a piszok, ezért törekedjünk a középútra vásárlás során.

Kövess minket Facebook oldalunkon is >>

Fagyállóság

A terasz burkolása akkor lesz sikeres, ha olyan burkolatot választunk, ami jól bírja a hideget, tehát nem beltérre valót (ezt mindenhol feltüntetik). Bár manapság nem jellemző, hogy hosszú ideig kemény mínuszok lennének, de törekedjünk rá, hogy a burkoláshoz használt anyagok is fagyállóak legyenek.

A fuga vastagsága

Minden szakember tudja, hogy kültéren nem lehet fuga nélkül vagy minimális, 2 mm alatti szélességű fugát képezni. Vegyük figyelembe a burkolólapok hőtágulását és -zsugorodását a hőmérséklet változásának függvényében. Melegben a lapok kitágulnak, hidegben zsugorodnak, ezért a kültéri burkolólapok állandó mozgásban vannak. Ezt a mozgást a burkolatragasztó és a fuga kell hogy kiegyenlítse.

A dilatáció kialakítása

A burkolatot hordozó aljzat szintén ki van téve a fizika törvényeinek. Ezért a betontáblák kialakításánál, illetve a terasz beton falakkal határolt részénél is ki kell alakítani egy rést (1cm). Nemcsak a betonnak nem szabad közvetlenül a falhoz érnie, hanem a burkolólapoknak sem. Ez a rés, amit dilatációs résnek nevezünk, utat enged a burkolat tágulásának.

Hidegburkolatok – Minden, amit érdemes tudni a használatukról

Hogyan végezzük a burkolást?

A legjobb, ha burkolóra bízzuk a munkát, ez a munkafolyamat rutint és szakértelmet igényel. Ha a burkoló mellett döntünk, annak két előnye is van. Az egyik, hogy nem kell aggódnunk, hogy rutin hiányában hibát vétünk, a másik, hogy a szakember garanciát vállal az elvégzett munkára.

Amint megtaláljuk a tökéletes munkaerőt, a fürdőszoba és a konyha is olyan kezekben lesz, amivel elégedettek lehetünk.

Fontos tudnivaló: A terasz burkolása akkor lesz eredményes, ha az aljzatbetont mentesítjük a zsírtól, a szennyeződéstől és a portól. Tavaszra vagy őszre időzítsük a burkolást, akkor lehet megfelelő hőmérsékleten (15-20 fok) dolgozni.

Ne feledjük! Kültéri padlólap fektetésénél mindig fagyálló, flexibilis csemperagasztóra, és fugázó anyagra van szükség. A kimagasló minőségű, ellenálló és tartós járólapok már széles választékban hozzáférhetőek, ezért nincs olyan nehéz dolgunk, mint gondolnánk.

Fontos számunkra, hogy a rugalmas munkavégzés, a versenyképes ár és a magas minőség továbbra is a védjegyünk maradjon. Ennek érdekében örömmel válaszolunk minden olyan felmerülő kérdésre, amely segíti az árajánlat pontos elkészítését, illetve a közös munkát.

Emailt írok nektek >>