Egy okosotthon napjainkban már nem luxus, egy ilyen rendszert kiépíteni a lakásban már egyre inkább elérhető áron lehet. Amellett, hogy rendkívül biztonságos, környezettudatos és kényelmes is, így érdemes elgondolkodni ezen a megoldáson építés, felújítás előtt.

Mi az az okosotthon?

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy egyáltalán mi az az okosotthon. Az okosotthon egy számítógépes rendszer, amely képes a házunk különféle elektromos rendszereit úgy irányítani, hogy azok a lehető leghatékonyabban működjenek. Hogyan képes erre? A házban levő technikai megoldásokat összehangolja, szenzorok segítségével érzékeli a környezetet és a belső állapotokat.

5+1 lépés az energiatakarékos otthon felé

Mit lehet vele működtetni?

Az árnyékolástól a garázsajtón át a háztartási gépekig bármit, biztonsági berendezést, sőt, a hűtő- és fűtőrendszert is. Működteti a világítást és a szellőztetést, figyeli a füstöt, páratartalmat, az esőt és a szelet, ráadásul követi a mozgást és ellenőrzi azt is, hogy történt-e behatolás a házba.

Ha szép kertünk van, nem kell aggódnunk amiatt, ha elutazunk és nincs kire bízni a locsolást. Az intelligens rendszer ki és bekapcsolja az öntözőrendszert. Végül, de nem utolsó sorban még a kávét is lefőzi nekünk reggel, vagy amikor délután fáradtan érünk haza a munkából.

Az internet segítségével bárhonnan lehet irányítani az eszközökbe beágyazott elektronika és érzékelők segítségével.

Mielőtt azonban lecsapnák az első lehetőségre, mérjük fel a piacot, mert érdemes körültekintően kiválasztani azt a márkát, amivel a fejlesztést akár egy izgalmas kalandnak is megélhetjük.

10 fontos lépés a fenntartható jövő felé

Az okosotthon előnyei

  • Pénzt spórolhatunk a használatával, és csökkennek a rezsiköltségek
  • A lakás rendszerei összehangoltan működnek
  • Nem kell az irányításához más, mint a telefonunk
  • Energiatakarékos megoldás, és visszakövethető vele az energiafogyasztás
  • Modern technológia
  • Kényelmes a használata és megkönnyíti a mindennapokat is
  • Növeli a lakásunk/ házunk értékét
  • Az okosotthon kikapcsolja helyettünk a klímát, a kávéfőzőt, de még a vasalót is.
  • Nagy a dugó az utakon, de nincs bekapcsolva a fűtés? Akár az autóból is működtethető a rendszer, persze kizárólag akkor, ha félreállunk erre az időre.
  • Áramra vagy akkumulátorra van szükség az üzemeléshez, van olyan rendszer, amelyik szól, ha probléma van az energiaellátással.

Hogy döntsek, mi alapján válasszak rendszert?

A kínálat egyre színesebb a rendszerek és gyártók között, de arra érdemes figyelni, hogy ezek a termékek nem minden esetben kompatibilisek egymással, tehát mindenképp ellenőrizni kell, hogy az eszköz, amit éppen venni készülünk, csatlakoztatható-e a rendszerhez.

Fontos tudni, hogy léteznek gyártói okosotthon rendszerek is, ezekhez saját termékeket szoktak ajánlani. Ezek az árkategóriát tekintve drágábbak, de sokkal profibb rendszerre számíthatunk.

Kövess minket Facebook oldalunkon is >>

Mennyibe kerül az okosotthon?

Egy okosotthon árát nagyban meghatározza, hogy milyen rendszer mellett döntünk, milyen eszközöket telepítünk, vagy éppen az, hogy milyen házról, lakásról van szó. A költségek tehát széles skálán mozognak.

Az árajánlati listák általában nem adnak annyi információt, amennyire szükségünk van, és szinte biztos, hogy rengeteg kérdés felmerül még bennünk nézelődés közben. Így tehát nehéz megbecsülni a pontos összeget, de annyit azért segítünk a kalkulációhoz, hogy az intelligens rendszer ára az ingatlan árának 2-4 %-a között mozog.

Egy kész lakás esetén a vezeték nélküli okosrendszer kialakítása gyorsabb és olcsóbb, ráadásul átépítéseket sem kell végezni a házon, ami igen nagy előny.

Az árakba bele kell számolnunk a telepítés, a programozás és az elektromos bekötések költségeit is. Egy kisebb lakás esetében 5-600 000 forint lehet ez az összeg, míg egy családi háznál több millió forint is lehet. Minden esetben célszerű részletes árajánlatot kérni.

 

Fontos számunkra, hogy a rugalmas munkavégzés, a versenyképes ár és a magas minőség továbbra is a védjegyünk maradjon. Ennek érdekében örömmel válaszolunk minden olyan felmerülő kérdésre, amely segíti az árajánlat pontos elkészítését, illetve a közös munkát.

Emailt írok nektek >>