vízmelegítő, használati melegvíz

Új építés vagy felújítás alkalmával is felmerülhet a kérdés a megrendelő részéről, hogy átfolyós, vagy tárolós vízmelegítőt (bojlert) vásároljunk és építsünk be a konyhába, teakonyhába, vagy a fürdőszobába. Nézzük, melyek az átfolyós és tárolós bojler előnyei.

Az átfolyós és a tárolós bojler előnyei és hátrányai

Általánosságban nincs jó, vagy rossz műszaki megoldás, mindkét fajtának megvannak az előnyei és a hátrányai is. Előzetesen annyit, hogy bizonyos helyzetekben az átfolyós melegítő, míg más esetekben inkább a tárolós melegítőt ajánljuk a tisztelt megrendelőknek, ezeket a szempontokat vesszük számba a lentiekben.

A melegvíz előállítása

Először is, hogyan tudunk előállítani meleg vizet a lakásban? Elővesszük az elektromos vízforralót, vagy lábasban is meg tudjuk oldani a gázon, esetleg indukciós főzőlapon, vagy mikrózható edényben a mikróban.

Igen, de ha nem szükséges forró (értsd kb 60-70 °C fok fölötti) víz, akkor csak megnyitjuk a melegvíz csapot és – micsoda luxus – jön is a használati-melegvíz. Ez a melegvíz alap esetben jöhet távhőről, ezen kívül pedig főként átfolyós, vagy az elvet tekintve valamilyen típusú tárolós vízmelegítőből. Ha házközponti fűtésről jön a melegvíz akkor is nagy valószínűséggel melegvíz tárolóból kapjuk a melegvízet.

A konyha felújítása – Burkolatok, tájolás, színek, világítás

Az átfolyós bojler előnyei és hátrányai

Jellemzően kisebb helyet foglal el, mint a tárolós típusok. Ennek az az oka, hogy ahogyan a nevéből is következik, nem tárolja el a melegvízet. Egyszerűen a berendezésen való átfolyása közben melegíti azt fel a beállított hőmérsékletre. Emiatt jóval kisebb helyet igényel, mint a több tíz liternyi melegvízet tároló típusok. Így kényelmesen elférnek a mosogató alatt, akár egyéb tárgyakkal (pl. szemetes) együtt is.

Emellett korlátlan mennyiségű melegvízet képesek előállítani, nem szab határt a tároló kapacitása. Viszont egyszerre leginkább csak egy csap ellátását lehet rábízni. Ugyanis ha egy időben két olyan csapot is megnyitunk, amely ugyanazon átfolyós vízmelegítőre van rákötve, akkor a víz hőmérséklete nagy valószínűséggel drámaian csökken.

Kövess minket Facebook oldalunkon is >>

Nem mindegy továbbá, hogy a belépő vízhőmérséklet pl. egy nyaralónál nyári 22 °C fokos, vagy téli 5-6 °C fokos. Ez utóbbi esetben bizony várhatóan jóval hidegebb lesz az előállított melegvízünk, mint nyáron. Hátránya továbbá, hogy ugyanakkora mennyiségű és hőmérsékletű melegvízet nagyobb energiafogyasztással tud előállítani, mint a tárolós típusok. A nagyobb fűtőteljesítmény pedig gyorsabb vízkövesedést fog előidézni, így nagyobb gyakorisággal kell a berendezést tisztítani, karbantartani.

Az elektromos hálózat felújítása – Problémák és lehetőségek

A tárolós bojler előnyei és hátrányai

A tárolós bojler az előző társánál jellemzően nagyobb helyet foglal el, mivel helyet kell biztosítani több tíz liternyi melegvíznek is a berendezésben. Így pl a mosogatótálca, vagy kézmosó alatti szerelésnél egy ilyen vízmelegítő mellett már csak módjával fér el.

A tárolós bojler előnyei közé tartozik, hogy nem szükséges közvetlenül a csap közelébe telepíteni. Plusz egy vízvezetékkel és egy cirkulációs szivattyúval pedig megoldható, hogy bármilyen messziről is azonnal rendelkezésre álljon a hálózati melegvíz. Értjük ezt természetesen egy lakáson, vagy családi házon belül. Egyszerre több csapot is rá lehet kötni.

A fent említett cirkulációs körrel pedig garantálható, hogy valamennyi csapnál ugyanazon hőmérsékletű melegvíz álljon rendelkezésre. A fenti bekezdés analógiájára kisebb energiaráfordítással képes ugyanannyi mennyiségű és hőmérsékletű melegvízet előállítani, viszont egyszerre csak maximum a tárolókapacitás mértékéig.

Felújítás lépései – Hogyan fogjunk hozzá a lakásfelújításhoz?

Átfolyós és tárolós bojler – Melyiket hova javasoljuk?

Szubjektív vélemény következik, úgy is fogalmazhatunk, hogy ha mi dönthetünk a kérdésben, akkor azt az alábbiak szerint tesszük.

Irodaház teakonyhájában (pláne, ha van mosogatógép), műhelyben, vagy egy kisebb méretű, csak időszakosan használt hétvégi házban jó döntés lehet az átfolyós vízmelegítő. Kisebb helyigénye van, egy csapot kell csak kiszolgálnia, illetve nincs szükség különösebb komfortra.

Állandóan lakott lakásban vagy családi házban, ahol egyszerre akár több csapon is használunk melegvízet, illetve fontos, hogy a meleg vizünk hőmérséklete folyamatosan állandó legyen, mi inkább a tárolós vízmelegítőt ajánljuk.

Összességében elmondható, hogy az átfolyós és tárolós bojler előnyei és hátrányai figyelembe vételével könnyedén kiválaszthatjuk, hogy funkcióját tekintve melyik választás tűnik számunkra ideálisnak.

Fontos számunkra, hogy a rugalmas munkavégzés, a versenyképes ár és a magas minőség továbbra is a védjegyünk maradjon. Ennek érdekében örömmel válaszolunk minden olyan felmerülő kérdésre, amely segíti az árajánlat pontos elkészítését, illetve a közös munkát.

Emailt írok nektek >>